Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Посланик Макаров: Трябва да помним великите страници на общата ни история и жертвите за свободата!

Винаги трябва да помним великите страници на общата ни история и жертвите, дадени, за да придобие България свободата. Това каза посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров пред Паметника на опълченеца в столицата по повод 3 март, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Скъпи приятели, позволете ми от името на Посолството на Русия в България, от свое име и от целия многонационален руски народ сърдечно да ви поздравя с нашия общ празник - Ден на Освобождението на България от османско иго.

На тази дата преди 141 години се подписва историческият Санстефански мирен договор, който изпълнява мечтите на българския народ и открива път за самостоятелно независимо национално развитие“, заяви Макаров.
Той припомни, че договорът слага край на Руско-турската освободителна война и обърна внимание, че от руската страна документът е подписан от изтъкнатия руски дипломат Николай Павлович Игнатиев, чието име носи една от централните улици на българската столица. „Походът за Дунав получава в Русия мощна подкрепа.

Разглежда се като освободителен, а участието в него става почетно задължение“, обясни Макаров.

Той подчерта, че руските воини заедно с българските опълченци проявяват невиждан героизъм, апотеоз, на който стават прочутите сражения при Плевен и Шипка. „Нека да не забравяме поуките на тази война“, призова руският посланик и честити празника. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Poslanik-Makarov--Tryabva-da-pomnim-velikite-stranitsi-na-obshtata-ni-istoriya-i-zhertvite-za-svobodata-/176647/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!