Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рисковете от покупката на огъващия се Galaxy Fold

Устройството е едно от първите по рода си и дори само това крие неподозирани проблеми

Снимка: БТА
Дебютът на дългоочаквания смартфон с огъващ се дисплей на Samsung – Galaxy Fold, предизвика всевъзможни реакции. Те са вързани както с цената и технологията, така и с въпроси за бъдещето на този тип устройства. Освен корейския гигант, в рамките на няколко дни един от друг свои версии на сгъваеми смартофни представиха и други производители, сред които Huawei и LG.

Едно е ясно, след десетилетие на сравнително еднакъв дизайн при смартфоните, с козметични разлики според марката, появата на изцяло нов тип устройства е най-малко свеж полъх и обещание, че все пак се мисли в различни посоки. 

Galaxy Fold ще се появи на пазара на 26 април. Ето защо закупуването му може да се окаже рисковано, според Business Insider: 

Инвестицията... 

... не е никак малка. Цената на Galaxy Fold е 1 980 долара, което е между два до три пъти повече от тази на нормален телефон, изтъква изданието. 

Сумата донякъде не е изненада, предвид това, че смартфоните кто цяло поскъпнаха доста. През 2017 г. Apple се престраши да пусне първия в света телефон за над 1000 долара, след което примерът ѝ бе последван от Samsung. 

В случая с Galaxy Fold обаче не само първоначалната му цена е висока, но и вероятният му ремонт може би ще е сравнително по-скъп. „Нямаме идея какъв е процесът на поправка на Galaxy Fold все още, но има много, което може да се обърка“, пише Business Insider. 

А именно... 
 
... екранът отпред, вътрешният огъващ се екран или пантата – всички те са изложени на риск от сравнително лесно счупване. Устройството е снабдено и с цели 5 камери. Дори едно от тези неща да се обърка, не е ясно какво ще последиците, пише изданието. 

Ако обаче човек е готов да даде 2000 долара за телефон, трябва да се подготви и да чака поне няколко седмици, ако случайно го счупи. А цента за ремонта със сигурност ще е по-солена, предвид всички нови технологии в устройството, резервните части за които няма да са евтини. 

Ето и как Samsung таксува клиентите си за настоящите телефони на марката, които вече са извън гаранция. 

Източник: Samsung
 

Рискът да си първи

Освен първоначалните разходи и потенциалните такива за ремонт, Galaxy Fold е първият продукт от своето поколение, което носи допълнителни рискове. 

Известно е, че първопроходниците крият много проблеми в началото и отнема време на производителите да ги изгладят. Почти никоя технология не е имунизирана от това неписано правило. IPhone 4 например се сблъска с бъгове в антената, а iPhone 6 се оказа лесно огъваем. 

Изцяло новият дизайн на Galaxy Fold, а и на всички негови конкуренти, е предразположен към нови проблеми, които все още е невъзможно да бъдат предвидени преди огъващите се телефони да влязат в употреба. 

Не беше отдавна и кризата на самата корейска компания с нейния „гърмящ“ Galaxy Note 7. Устройството се оказа дефектно и заради голямата му батерия бяха регистрирани множество случаи на експлодиращи телефони. Това се случи преди по-малко от три години – в края на 2016 г. А именно необходимостта от големи батерии е и едно от предизвикателствата пред огъващите се телефони, които заради по-големия мащаб на диплея, ще потребяват и повече енергия. 

С две думи... 

Galaxy Fold със сигурност буди вълнение, но потребителите трябва да са предпазливи за възможните рискове. Анализаторите от Business Insider съветват да не се прибързва с покупката му, а да се изчака, за да се види дали и какви проблеми ще се проявят. 

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/riskovete-ot-pokupkata-na-ogavashtiya-se-galaxy-fold.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!