Следвайте "Буднаера" в Телеграм

7 храни за спокоен сън и добро настроение

източник: Агенция Кросс

Известно е, че е добре да избягваме някои храни и напитки преди лягане – кафе, алкохол, захарни изделия… Но има и такива, които могат да ви помогнат да спите по-добре и да се чувствате по-добре през деня.

Триптофанът е аминокиселина, която в организма се превръща в серотонин и мелатонин, естествените отпускащи мозъка вещества. Серотонинът е невротрансмитер, чийто ниски нива в организма са пряко свързани с депресията, а мелатонинът регулира цикъла на сън и бодърстване.

Бананите, ядките, семената, медът и яйцата са сред храните с високо съдържание на триптофан.

Сложните въглехидрати също са важни, защото те също увеличават нивата на серотонин. Добър източник на сложни въглехидрати са пълнозърнестите храни и бобовите растения.

Някои плодове като гроздето и черешите съдържат мелатонин. Именно това е хормонът, който благоприятства „превключването“ на нощен режим.

Huffington Post предлага списък с няколко хранителни комбинации, които могат да подобрят съня. Всяка от тях съчетава източник на триптофан с източник на сложни въглехидрати, без да натоварва храносмилателната система.

1. Банани и ядки

2. Биксвити и фъстъчено масло

3. Зърнена закуска с мляко

4. Пълнозърнест хляб със сирене

Идеални добавки към тях са:

5. Бадеми – богати на магнезий, който помага за релаксацията на мускулите

6. Мед – покачва леко нивата на инсулин, което помага за усвояването на аминокиселината триптофан

7. Тиквени семки – още една от храните с високо съдържание на триптофан

Източник/ци: https://vihrogon.bg/7-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D0%BD-%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!