Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия: САЩ купуват зенитни ракети от Източна Европа за опозицията във Венецуела

Русия увери днес Каракас в "солидарността" на Владимир Путин с неговия съюзник Николас Мадуро, изправен пред "фронтална атака и безсрамна намеса", докато редица западни държави подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуаидо, предаде Франс прес, предаде БиНюз.

"Президентът Владимир Путин изпраща благопожеланията си за подкрепа и солидарност на своя колега Николас Мадуро", заяви ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров в началото на срещата си с венецуелската вицепрезидентка Делси Родригес.

Министърът на външните работи на Руската федерация съобщи, че според "постъпваща информация" САЩ планират в близко време да закупят от страна от Източна Европа преносими зенитни ракетни системи (ПЗРК), миномети, огнестрелни оръжия и други видове въоръжения, които да разположи в близост до Венецуела, предава TACC.

Съгласно думите му, "постъпващата информация свидетелства за това, че в близко време САЩ планират да закупят от една от източноевропейските държави огнестрелни оръжия, миномети, ПЗРК, както и редица други въоръжения и да изпрати близо до Венецуела с помощта на авиокомпаниите на абсолютно послушните пред Вашингтон режими в постсъветското пространство".

Лавров подчерта загрижеността на Русия от подготовката на САЩ за въоръжение на бунтовници, които да дестабилизират ситуацията във Венецуела. Според него Вашингтон готви провокация на венецуелската граница с цел сваляне на законната власт в латиноамериканската страна.

"Сътрудничим си много тясно с вас и координираме действията си на международната арена. Това придобива особена важност в момент, когато Венецуела е изправена пред фронтална атака и безсрамна намеса във вътрешните й работи", продължи Лавров, цитиран от агенция РИА Новости.

Вицепрезидентката Родригес каза, че страната й е "жертва на агресия от страна на САЩ". Венецуела е в най-тежката политическа и икономическа криза в историята си, белязана от хиперинфлация и недостиг на продукти от първа необходимост.

Хуан Гуаидо, председателят социалдемократ на Националното събрание, контролирано от опозицията, на 23 януари се обяви за временен президент, опирайки се на конституцията. Той беше признат за временен президент или беше подкрепен от петдесетина държави, но президентът Мадуро, подкрепян от съюзниците си, сред които е и Русия, обяви това за опит за преврат, подстрекаван от Вашингтон.

Родригес съобщи днес след разговорите си с Лавров, че президентът Мадуро е наредил европейското представителство на държавната петролна компания PDVSA да се премести в Москва, предаде Ройтерс.

Лавров обяви на съвместната пресконференция с Родригес, че Москва помага на Каракас с доставки на пшеница, но не уточни в какви обеми. От 2018 г. насам Русия е доставила на Венецуела 64 100 тона пшеница, по данни на руската консултантска фирма СовЕкон от 18 февруари, посочва Ройтерс.

Източник/ци: https://petel.bg/Rusiya--SASHH-kupuvat-zenitni-raketi-ot-Iztochna-Evropa-za-opozitsiyata-vav-Venetsuela__305299

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!