Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: България не е Троянският кон на Русия в НАТО, а е най-дисциплинираният съюзник на Алианса

Снимки: Правителствена информационна служба

България не само че не е Троянският кон на Русия в НАТО, но е и най-дисциплинираният съюзник на Алианса. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

"България е направила много като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на НАТО. На тази среща направихме преглед на всичко, което сме направили заедно“, заяви Борисов и припомни, че със Столтенберг са провели среща и в Ню Йорк. 

„Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци - много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема“, посочи Борисов. 

Той обясни, че България иска и търси диалог с Русия. 

„Но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора. Винаги съм бил против военните учения в Черно море, военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан. И искам да заяви не само че България не е Троянският кон на Русия в НАТО, но България е и най-дисциплинираният член на НАТО. Това е оценката, която те сами са ни поставили“, заяви министър-председателя. 

„И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО. Ние сме надеждна и можеща да води сериозни военни действия държава. Дай Боже, да не се наложи – влагам цялото си сърце и душа да помагам в тази сфера“, коментира той. 

В мисията на НАТО в Косово са преминали 1100 военнослужещи от България, в момента там има 22 души, каза още премиерът. 

„Една критика имаше Столтенберг към нас и тя е, че където се отчитат разходите за тези 2%, ние не сме включили пенсиите за военнослужещите. Сиреч, нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Тоест, нашата скромност стана вече прословута“, заяви Борисов. 

Той даде данни за работата на България в НАТО през последните две години. „В мисията на НАТО в Косово са преминали 1100 военнослужещи и полицаи, в момента има 22 души там. И от 2019 г. рота от 140 души от Силите за оперативен резерв - 6 млн. лв. са ни разходите. Мисиите в Афганистан от 2003 г. – 158 души имаме в момента, 10 500 военнослужещи са минали досега през мисиите, 500 млн. лв. са били разходите. През 2017 г. сме участвали в общи 17 учения на НАТО, а през 2018 г. – в 10 учения“, посочи министър-председателят. Той заяви, че през 2017 г. 320 американци са били на учение в България, а през 2018 г. - 830 души. „Военноморските сили – през 2017 г., пет учения, 3000 военни. През 2018 г. – 4 учения, 1800 военни. Военновъздушните сили – 2017 г., 8 учения, 62 самолета, 5500 военни; 2018 г. – 7 учения, 4500 военни, 52 самолета, 2 вертолета. Това са малка част от данните, които дават представа за приноса на България в НАТО“, коментира Борисов.

"Трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи своите ракети навсякъде", каза на свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата. 

Той коментира темата с нарушаването на Русия на договора за използване на ракети с малък и среден обсег. „Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети“, коментира Столтенберг. 

Той посочи, че в такъв несигурен свят трябва да се инвестира повече в сигурност. 

„Затова приветствам, че България е започнала да инвестира повече в отбрана. Също така страната заяви готовност да отчита ясно всички разходи и да достигне 2% от БВП за отбрана. Така че ние ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен съюзник. Благодарни сме за вашия принос и винаги се радваме да ви видим г-н Борисов“, коментира Столтенберг. 

"България е високо ценен съюзник на Алианса", отбеляза генералният секретар на НАТО. 

„Много благодаря за посрещането на моята делегация в София. Радвам се, че ще съм тук на вашия Национален празник. България е високо ценен съюзник в НАТО и високо оценяваме нейния ангажимент към Алианса. България играе стратегическа роля в района на Черно море, играе стратегическа роля в Косово, в мисията в Афганистан и т.н.“, зави Столтенберг. 

Той припомни, че тази година се отбелязва 15-годишнината от присъединяването на България в НАТО. 

„България спомогна за засилването на отбраната в Алианса. Високо оценяваме начина, по който подкрепяте процеса, който даде възможност на Северна Македония да подпише протокол за присъединяване. Фактът, че вие подписахте договор за добросъседство със Скопие през 2017 г. спомогна за увеличаване на доверието и начерта пътя за подписване на Преспанския договор“, заяви той и благодари за ключовата роля на България в процеса по присъединяване на Северна Македония към НАТО.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Borisov--Balgariya-ne-e-Troyanskiyat-kon-na-Rusiya-v-NATO--a-e-nay-distsipliniraniyat-sayuznik-na-Aliansa-/176490/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!