Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И трите ЕРП-та ще искат по-скъп ток от 1 юли

Енергоразпределителните дружества в цяла България ще искат актуализирани тарифи за тока от 1 юли.

До края на месец март 2019 г. и трите ЕРП-та ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про обявиха, че ще внесат в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявленията си за утвърждаване на нови цени, пише Флог, цитирана от Press.tv.

Въпреки че от фирмите доставчици на електроенергия не съобщават какво точно ще предложат на държавния регулатор, експертите в бранша са категорични, че претенцията ще е за значително увеличение. Основният аргумент за това е в несигурността на цените на Българската независима енергийна борса. През последните месеци цената на сделките варира в много широки граници и търговците губят.

Ето какво съобщават от ЕВН:

Ценовото заявление на “Електроразпределение Юг“ ще бъде изготвено на база одобрените в Ценовото решение на КЕВР от 01.07.2018 г. необходими приходи за текущия регулаторен период, индексирани с:

разликата между прогнозните количества пренесена енергия и реално достигнатите;разликата между прогнозната цена, заложена от КЕВР, по която разпределителните дружества купуват енергия за покриване на технологичните си разходи от Борсата, и цената постигната на борсовия сегмент „Ден напред“;разликата между прогнозни и реализирани разходи за инвестиции;инфлационен индекс;разходи, отразяващи реалните нива на цените на балансиращата енергия.

Източник/ци: https://petel.bg/I-trite-ERP-ta-shhe-iskat-po-skap-tok-ot-1-yuli__305147

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!