Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Калоян Методиев: Няма смисъл да се седи в парламента и да се легитимира това мнозинство!

"Цялото нещо беше, за да може да се нагласят изборните правила съобразно изискванията на така оформилото се коалиционно мнозинство. Затова се правиха в последния момент тези правила, за да може да се напаснат към желанието им за изборни резултати по отношение на техните цели. Това, че сутринта имат решение да отхвърлят ветото за мен не означава нищо, защото вчера имаха съвсем други намерения. Утре ще е трето. Свидетели сме на вкопчване във властта".

Това каза за БНР политологът Калоян Методиев по повод решението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ да отхвърлят президентското вето върху Изборния кодекс.

„Има и добра новина в случая - останаха сами в парламента и вече се виждат в чист вид субектите в управлението, тоест имаме прозрачност на същото това управление, което е добре за демокрацията“, допълни той 

В предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Методиев заяви, че вече очаква „всичко“ от народните представители. 

„Няма смисъл да се седи, при тази конфигурация, в парламента и да се легитимира това мнозинство, което очевидно не отговаря на потребностите на избирателите. Очевидно нещата са стигнали до едно дъно, за да се стигне до позорния момент вчера нещата да се сведат до едни командировки и заплати, за да може да се разкаля теренът окончателно и никой да не обръща внимание на злоупотребите с Изборния кодекс. За мен нещата вървят в правилната посока и БСП не трябва да се връща в парламента“, смята политологът.

Днес депутатите отложиха и дебатите дали да останат без заплати при неоправдани отсъствия. Политологът коментира, че решението „може да се тълкува всякак, защото вече сме свидетели на един отвъдполитически сюжет“. 

Относно липсата на алтернатива на това управление, той коментира:

„Обществото излъчва политическите алтернативи и обществото трябва да вземе инициативата. Алтернатива ще се намери. И 89-а – 90-а година нямаше алтернатива. Ако трябва, ще ходим няколко пъти на избори, докато изкристализират нещата. Другият вариант е да седим и да гледаме трима-четирима, да стоят в този парламент и да говорят за кочани с командировъчни и да плюят наляво и надясно, което не ми харесва и да стоим и да чакаме. Това, което се случва в България, е уникално единствено по отношение на обществената пасивност. Във всеки останал смисъл, ние сме част от региона и процесите, които се случват в него“, смята д-р Методиев.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Kaloyan-Metodiev--Nyama-smisal-da-se-sedi-v-parlamenta-i-da-se-legitimira-tova-mnozinstvo/176459/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!