Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Глог - една от лековитите билки на България

Билката Глог (Crataegus) крие невероятна лечебна мощ. Единствено, този който не се е докоснал до нея, не предполага за ползите върху здравето ни. Според преданията, Христовият венец е бил изплетен от глогови клонки. Счита се, че това е растението, докоснато от Бог и именно заради това притежава огромна лечебна мощ. Растението тонизира сърдечния мускул, влияе благоприятно върху артериите.

Листата, цветовете, плодовете на глога се използват за производството на медикаменти за терапия на сърдечносъдови заболявания – сърдечна недостатъчност, ангина и аритмия, проблеми с циркулацията на кръвта. Прилагат се при умерена сърдечна недостатъчност, но има и  противоречиви резултати от клиничните проучвания, от което следва, че трябва да се внимава при използването му при сърдечноболни пациенти.

Въпреки че помага при сърдечна недостатъчност, все още няма достатъчно изследвания за ефективността му при подобни сърдечносъдови заболявания.

С глога се нормализират стойностите на артериалното налягане, т.е. действа и при високо кръвно, за да го понижи и обратното. Той подпомага изпомпването на кръвта към артериите при свиването на сърдечния мускул и подобрява предаването на нервните сигнали. В същото време допринася за отпускането на кръвоносните съдове, разположени по-далеч от сърцето, което се дължи на съставката проантоцианидин в него.

При изследвания се намира, че глогът допринася за намаляване на лошите липиди в кръвта -  високия LDL холестерол и триглицериди. Освен това понижава отлагането на мастни плаки по артериалните стени и натрупването на холестерол в черния дроб. Този ефект на плодовете му, конкретно, се дължи на стимулирането на жлъчката и отделянето на повече жлъчен сок и въздействието му върху рецепторите за липидите с ниска плътност.

Глогът се прилага и при някои проблеми с храносмилателната система за подобряване на храносмилането, при болки в стомаха, диария, чревни инфекции. Някои го използват при мускулни спазми, менструални болки, за стимулиране отделянето на урина и за успокоение при тревожно разстройство в умерена степен в комбинация с магнезий.

Влага се и в препарати за третиране на кожата при циреи, язви, рани, както и оплаквания от сърбеж и измръзване.

Смята се, че има и антиоксидантно действие.

Препоръчва се глогът да се приема за сравнително кратък период от време, до 16 седмици, тъй като не е известно дали по-дългосрочният му прием няма да навреди.

Регистрирани са някои оплаквания и странични ефекти при пациенти от употребата му като гадене, стомашно разстройство, отичане, главоболие, световъртеж, безсъние, умора, сърцебиене, изпотяване, превъзбуда, кървене от носа.

Източник/ци: https://petel.bg/Glog---edna-ot-lekovitite-bilki-na-Balgariya-__305048

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!