Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: Не, няма да се върнем в парламента! В действията на ГЕРБ има авторитарен подход!

Не, няма да се върнем в парламента. Има причини за това", категорична беше Корнелия Нинова. 

Тя пожела да обясни защо социалистите са напуснали парламента, за да стане ясно и защо няма да се върнат. Според нея в нощта на гласуването на Изборния кодекс социалистите като опозиция са си свършили работата, а тя е да посочват грешките и да посочва алтернативи. БСП е напуснала парламента по принципни съображения, а не водена от партийния интерес. 

"Двадесет и шест часа говорихме: не отнемайте правото на хората да пренареждат листите, не отнемайте правото да обжалват по съдебен ред, нека да изчистим списъците /всички знаем, че има мъртви души/ и да бъде реално представен гласоподавателят... Не бяхме чути. Затова сме със самочувствие, че ние работата си като опозиция си я свършихме."

По думите на лидера на БСП вече трета година в парламента се говори, че трябва да се сложи край на модела на прехода, част от който е задкулисието при вземането на решения. Независимо от това в онази нощ истинските решения са били взети "в 12 часа през нощта, скрито и в стаите на парламентарните групи". 

Според Нинова ГЕРБ е водил разговори с ДПС с искане за подкрепа за кабинета, а от ДПС са им поискали да се отменят или да се завишат критериите за преференции. Тя не одобрява този начин на водене на политика, тъй като не се отчитат интересите на гражданите, не се работи за прозрачност на изборния процес, за демократичност, а единствено за партийни интереси. 

Относно ветото на президента, Нинова подчерта, че той е върнал поправките на закона с абсолютно същите мотиви като тези на социалистите. 

"Изборният кодекс е надпартиен въпрос. Това е въпрос за свобода на избор, на честност на избор, за това една партия, която е на власт, да не си узаконява оставането завинаги."

В сходството на позициите между БСП и президента лидерът на социалистите вижда принципна, съобразена с конституцията реакция, а в действията на ГЕРБ - авторитарен подход. А що се отнася до заявеното нежелание на ГЕРБ да приемат ветото, Нинова каза, че в такъв случай няма смисъл депутатите от нейната партия да влизат в парламента.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Ninova--Ne--nyama-da-se-varnem-v-parlamenta--V-deystviyata-na-GERB-ima-avtoritaren-podhod-/176386/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!