Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Една от старите български билки - липа

Липа (Tilia). Липовият цвят с лечебните му свойства е познат на хората от древността. Освен за чай, липовият цвят се използва във фармацевтиката, парфюмерията и козметиката. Приятният му аромат се дължи на съдържащото се в него етерично масло. Билката съдържа витамин А, витамин С, гликозиди, агликони, танини, сапонини, захари, горчиви вещества. Ценните съставки в липовия цвят, обуславят неговото противомикробно, диуретично, обезболяващо, противовъзпалително, успокояващо и тонизиращо действие.

ПРИ КАКВО ПОМАГА ЛИПАТА

Грип, настинка, кашлица - препоръчват се по две чаши запарка всеки ден, подсладени с малко мед. Има успокояващо действие.

Безсъние - всяка вечер се пие чай от липа, подсладен с мед, има седативно действие.

Нервни състояния - краката се киснат в запарка от липов цвят, успокоява целия организъм.

Високо кръвно налягане - пият се три пъти на ден по 30 капки екстракт от липов цвят. Може да се купи готов в билковите магазини или аптеките.

Възпаление на сливиците - прави се гаргара със запарка. треска - липата понижава телесната температура.

Уморена кожа и торбички под очите- приготвя се запарка от липа. Студена се налага с компреси върху лицето.

При смущения при менопауза се препоръчва екстракт от липов цвят, разтворен във вода.

КАК СЕ УПОТРЕБЯВА ЛИПАТА

ЗАПАРКА - сварява се чаша вода и се добавя лъжица липов цвят. Сместа се оставя 10 минути, след което се подслажда с малко мед и лимонов сок.

СТУДЕН ЕКСТРАКТ - в литър вода се добавят две лъжици липов цвят. Престоява осем часа, прецежда се и се изпива в рамките на един ден.

КОМПРЕСИ - приготвя се най-напред запарка, в която се потапя памучен тампон или марля. Поставя се върху лицето за възстановяване на свежия тен.

БАНИ НА КРАКАТА - успокояват при нервен стрес. Във водата се изсипва запарка от липов цвят и краката се киснат в нея.

ТИНКТУРА - две лъжици липов цвят се оставят да преседят в 200 мл спирт. Сместа трябва да престои две седмици, като накрая се прецежда. Пият се по 20 капки три пъти дневно. 

ЛИПА ЗА СПОКОЕН СЪН

Цветовете на липата съдържат флавоноиди и активното вещество фарнезол, което действа на мозъчните рецептори на бензодиазепините и анксиолитичните вещества, без да предизвиква вторичните нежелани ефекти на химическите вещества. С това се обяснява успокояващото действие на липовия цвят и по-лесното заспиване след чаша липов чай. Отварата се получава като 5-6 цвята се залеят с 200 мл вряла вода.Чашата се похлупва и се оставя така за около 15 минути. След това се прецежда и се пие половин час преди лягане. 

ПРИ БЪБРЕЧНИ КАМЪНИ И БОЛЕЗНЕНИ СПАЗМИ

Дървесният пласт под кората има благотворно въздействие при бъбречни камъни и болезнени спазми заради съставките си кумарини и флороглуциноли. Препоръчва се за прочистване на черния дроб, жлъчката и пикочните пътища. Най-добър резултат има кората на дивата липа Тилия силвестрис, растяща на надморска височина 1000-1500 метра.

40 г кора се вари в 1 литър вода в продължение на 10 минути, после се оставя да кисне до час преди консумацията. Приема се в продължение на 10-20 дни за дълбоко прочистване на отделителната система.

Не се препоръчва при наличие на едри бъбречни и жлъчни камъни, защото може да предизвика чернодробни и бъбречни спазми.

СОК ОТ ЛИПОВ ЦВЯТ - ДЕЙСТВА ОСВЕЖАВАЩО И УТОЛЯВА ЖАЖДАТА.

Разтворете 1 кг кристална захар в 8 л вода, добавете сока на 2 лимона, 125 мл сок от ревен или качествен балсамов оцет, 24 липови цвята и 8 парченца кафяв небетшекер. Оставете сместа 24 часа в топло и тъмно помещение, като разбърквате от време на време. После прецедете сока през чиста кърпа и го сипете в шишета. Не ги затваряйте с
гумени запушалки – използвайте коркови тапи или тапи с телени закопчалки. Ако оставите бутилките  да отлежат 2 до 3 месеца - сокът ще се превърне в шампанско. 

ЧАЙ ИЛИ СОК ОТ ЛИПОВ ЦВЯТ, ПОНИЖАВА ТЕМПЕРАТУРАТА, ОТ РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ.

/drave.rozali.com/

Източник/ци: https://petel.bg/Edna-ot-starite-balgarski-bilki---lipa__304882

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!