Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев: Разразилите се спорове около преференциите потулиха други важни промени в закона. Налагам вето, заради...

"Уважаеми сънародници, днес върнах за ново обсъждане в Парламента закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Разразилите се спорове около преференциите потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преферинциално за личности и привилигироват партийната воля на тази на избирателите. Но промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места да гласуват машинно", заяви в извънредно изявление президентът Румен Радев, излъчено по Канал 3.

Категорично неприемливо е, актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство при работата на избирателните комисии ерузират политическия плурализъм, без които няма честни избори. Промените в подсъдността в работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес. Така пакетът промени в изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори. В тази връзка налагам вето на посочените промени. Същевременно законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия излагат отсъствието на воля за прозрачен и честен изборен процес. Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установени в Конституцията ред. През изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противположни решения в рамките на само няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразнност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравия разум възспря този опит преди да се е реализирал. Уважаеми, сънародници честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Изгубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните 3 трудни десетилетия. Призовавам опозицията да се завърне в Парламента при повторното разглеждане на промените в Изборния кодекс. Смея да се надявам, че народните представители ще прояват отговорност и ще вземат предвид мотивите за ветото", заяви Румен Радев.

Източник/ци: https://petel.bg/Rumen-Radev--Razrazilite-se-sporove-okolo-preferentsiite-potuliha-drugi-vazhni-promeni-v-zakona--Nalagam-veto--zaradi---__304651

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!