Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Караянчева: Въпреки нареждането на Нинова 16 депутати са взели пътни, а 19 - дневни командировъчни

Въпреки нареждането на Корнелия Нинова 16 депутати от БСП са взели пътни, а 19 - дневни командировъчни. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти във връзка с отсъствието на депутатите от БСП, предаде Агенция „Фокус“.

„Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни или дневни. Няма как да огранича това тяхно право, което им е дадено по правилник. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата „БСП за България“ да направи законодателна инициатива, е добре дошъл в Народното събрание“, заяви Караянчева.

По думите ѝ това, че депутатите от БСП не посещават Народното събрание, е проблем на парламентарната група на БСП. „Оказва се, че въпреки нареждането и желанието на г-жа Нинова да не се получават пари от Народното събрание на 18 и 19 февруари нейните народни представители – 16 са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни", обясни Караянчева.

Писмото на Корнелия Нинова, че депутатите ѝ се отказват от заплатите, е само една декларация, каза още председателят на Народното събрание.

„Писмото на Корнелия Нинова от вчера е само една декларация. Има ясно разписано в правилника, как трябва да се направят промените в този правилник. Надявам се ПГ на БСП и г-жа Нинова да го знаят, да са го прочели“, каза Караянчева.

Тя обясни, че служебните автомобили на Народното събрание са се ползвали от БСП в понеделник и вторник. „Сега вече няма заявени служебни автомобили“, каза председателят на парламента.

Тя обърна внимание, че има и заминали народни представители от БСП на чуждестранна командировка. 

"Ако тя не може да си контролира парламентарната група, е нейн проблем. Аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично или да променя правилника", коментира Караянчева.

На въпрос какво се случва със заплатите на БСП, Караянчева заяви, че те ще бъдат превеждани в сметките на народните представители.

„Ще бъдат правени съответните удръжки, както е по правилник. Всичко, което е написано по правилник, стриктно се спазва в Народното събрание“, заяви още председателят на парламента.

Караянчева допълни, че не знае дали парламентарните групи подготвят промени в правилника заради отсъствията. Тя уточни, че на коалиционен съвет са разменени такива мисли с коалиционните партньори на ГЕРБ, но все още няма внесени поправки в правилника.

Попитана дали парламентарният контрол е провален заради БСП, Караянчева отговори: „Това не е провал на парламентарния контрол. Аз казах от парламентарната трибуна, че въпросите, които са били зададени, са преформатирани в писмени. Над 100 въпроса има качени на сайта на Народното събрание. Продължаваме с изслушване на министър Маринов за ТЕЛК-овете“. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Karayancheva--Vapreki-narezhdaneto-na-Ninova-16-deputati-ot-BSP-sa-vzeli-patni--a-19---komandirovachni/175939/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!