Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко Борисов: През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната

През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната. Това обяви премиерът Бойко Борисов на форум за 25 години от дейността на фондация "Конрад Аденауер" в България.

Министър-председателят изтъкна, че България е в отлична икономическа форма.

„Ръстът на икономиката е най-стабилен. За първи път износът за Германия е много голям. И не аз, а представител на „Конрад Аденауер“ каза, че БВП на страната някога е бил 7,5 млрд. долара – какво можеш да направиш с такъв БВП? Тази година ще финишираме над 120 млрд. лв. БВП. Бюджетите ни са на излишък, ръстът на контрабандата е под 5%, безработицата е под 5% - само тези, които не искат да работят, не работят, огромен фискален резерв, „Златен резерв“, и съм сигурен, че през юли 2019 г. ще влезем в чакалнята на еврозоната. Което гарантира на инвеститорите, че икономиката е стабилна и няма да фалират банки“, каза още той. 

Не е случайно, че най-тъмносините в Европа дойдоха в България и ни благодарят за това, което сме направили, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на честването на 25-годишния юбилей на Фондация „Конрад Аденауер“ в България. 

„Благодаря на фондацията за оценката за българското европредседателство – то не е на Борисов, на ГЕРБ, на правителството. То е на България. Цял свят призна, че може би е най-доброто европредседателство в последните години. И не само в чисто техническо отношение, а защото сложихме на масата една от най-трудните теми – Западните Балкани“, коментира Борисов. 

Премиерът посочи, че фондацията винаги се е грижила добронамерено за ГЕРБ. 

Историята е тъжна, защото НДСВ се опитаха да блокират ГЕРБ като партия. Спомням, си че шефът на Европол ме заведе в Берлин и за първи път срещнах Ангела Меркел. Тя ме гледа и казва: „Учудвам се. На себе си се учудвам, защото ти си един кмет на един град в Европа, а аз съм канцлер на най-голямата държава в Европа. Ти дори не си шеф на партията си, но за България трябва полицай и затова ще те подкрепям“. Но аз казах, че „Конрад Аденауер“ не искат да ме срещнат и тя вика, че сега ще ме приемат. И се срещнах с Герхард – дал съм му отчет по всяка една тема. И стана така, че днес най-тъмносините в Европа да дойдат и да благодарят на България за това, което е направила“, коментира той. 

"В наше лице фондацията има партия, която спазва всички ценности, под които сме се подписали. Но по-голяма е опасността от военен конфликт и това те трябва да го отчитат и им го казах", заяви министър-председателят. 

Тази година ще финишираме над 120 млрд. лв. БВП, отчете премиерът. 

Борисов заяви, че се очаква тази година държавният дълг на България да стане 17,5%, което ще бъде най-ниският в Европа. 

Ръстът на икономиката е най-стабилен. За първи път износът за Германия е много голям. И не аз, а представител на „Конрад Аденауер“ каза, че БВП на страната някога е бил 7,5 млрд. долара – какво можеш да направиш с такъв БВП? Тази година ще финишираме над 120 млрд. лв. БВП. Бюджетите ни са на излишък, ръстът на контрабандата е под 5%, безработицата е под 5% - само тези, които не искат да работят, не работят, огромен фискален резерв, „Златен резерв“, и съм сигурен, че през юли 2019 г. ще влезем в чакалнята на еврозоната. Което гарантира на инвеститорите, че икономиката е стабилна и няма да фалират банки. Така Европа имат пример как държава от Източна Европа може да бъде държава за пример“, каза още той. 

Нула мигранти, перфектно работи споразумението с Турция. Какво „Конрад Аденауер“ би искала повече от партията, на която помага? Още нещо – да падне мониторинговия доклад в частта с борбата с организираната престъпност. И сега това беше отчетено. Сиреч, имате една държава на изток, която като дисциплина е коренно противоположна на Гърция, имате охрана на границите, по-добри от на Виктор Орбан, и не създаваща никакъв проблем, защото със съседите сме се разбрали. Така че през тези години, в които сте харчили парите на немските данъкоплатци – те са се върнали многократно“, посочи Борисов. 

Със събраните пари от контрабандата увеличихме учителските заплати, повишихме доходите. Демокрацията дава правото на смяна на управниците, но няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме. И от фондацията не са прави, че Държавна сигурност си е отишла. Напротив – сега са децата и внуците на ДС. Даже по-силно работят сега. Но ние сме демократи и приемаме тези неща с усмивка“, коментира Борисов и посочи, че си е изпълнил всички ангажименти, поети преди 10 години, и сега има подредена държава.

България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен, каза Тростен Гайслер – ръководител на Фондация „Конрад Аденауер“, по време на честването на 25-годишния юбилей на фондацията в България. 

„През 1994 г. от преодоляването на разделението на Европа е минало съвсем малко време и все още не е отминал споменът на хората за ограничаването на свободата на мнението, на информацията, на пътуването, следенето и тормозът от Държавна сигурност, ниският стандарт на живот. През 1994 г., когато отворихме нашия офис в България, страната беше постигнала много – хората бяха свободни и вече не се страхуваха да изказват своето мнение“, заяви Гайслер и посочи, че развитието на България е било впечатляващо. 

„Днес мнозина завиждат на България за ниския държавен дълг, страната е и уважаван член на ЕС, проведе едно успешно европредседателство и има право да се гордее с всичко това. България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен“, заяви Гайслер. Той обясни, че днес обаче в много държави национализмът набира сила, наблюдава се и нарастваща нетолерантност, намаляващо желание за международно сътрудничество, нарастване на популизма и др. 

„Ние решително се противопоставяме на всичко това и, за щастие, имаме много съюзници в България и ЕС“, коментира още Гайслер. Той посочи, че основната задача на фондацията е да се бори за истинската демокрация. 

Посланикът на Германия Н. Пр. Херберт Салбер коментира, че България е намерила различни положителни импулси в работата си с Фондация „Конрад Аденауер“. 

„През 1987 г. за първи път дойдох в България и тогава все още социализмът властваше в тази част на света. Преди година и половина обаче, когато дойдох отново тук, се уверих какъв напредък е постигнала България. И смятам, че всички държави и чуждестранни политически формации отчитат това“, заяви Салбер. 

Д-р Герхард Валерс – заместник главен секретар и ръководител на отдела за европейско и международно сътрудничество на Фондация „Конрад Аденауер“, посочи, че присъствието на толкова уважавани гости на честването на 25-ата годишнина на фондацията в България показва колко е уважавана тя в страната. 

На събитието присъстват министър-председателят Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, транспортният министър Росен Желязков, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-министри, народни представители, евродепутати и др.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Borisov--Ne-sluchayno-nay-tamnosinite-v-Evropa-doydoha-i-ni-blagodaryat-za-tova--koeto-sme-napravili/175902/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!