Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прогноза (препоръка?) от Европейския парламент: Ето колко гласа ще вземат ГЕРБ, БСП и останалите на евровота

източник: Дневник

На предстоящите избори за Европейски парламент ГЕРБ ще спечели 34.8% от гласовете, а БСП – 33.1%. Това показва публикувано днес проучване, представено и разпространено от Европарламента.

Според него на трето място ще е ДПС с 10.4% от гласовете, следвана от коалиция „Обединени патриоти“ (8%), „Демократична България“, обединяваща „Демократи за силна България“, „Зелените“ и „Да, България“, (3.8%), Реформаторски блок (2.3%) и „Воля“ (1.7%). За други партии са казали, че ще гласуват 5.9 на сто от анкетираните.

Според политическите групи България ще има осем евродепутати в Европейската народна партия, шест в групата на социалистите и демократите, двама в групата на либералите (АЛДЕ) и един в категорията „Други“, обединяваща политически партии и движения, които все още не са обявили намеренията си.

Иначе казано, авторите от Kantar public прогнозират според нагласите в България, обобщени към 6 февруари, че на евроизборите българските кандидатите от ЕНП ще добавят едно депутатски място, от групата на социалистите и демократите – две, групата „Европейско консерватори и реформисти“ ще изгуби двамата си евродепутати и ще остане без представителство от България, българите в АЛДЕ също ще намалеят с двама, нов евродепутат ще има от категорията „Други“, но никоя друга група, включително „Зелени/Европейски свободен алианс“, няма да има български евродепутати.

Данните за общоевропейското проучване се основават на селекция от анкети, проведени от национални социологически институти в държавите членки и събрани от Kantar publiс. В България проучванията са проведени в края на януари от „Маркет линкс“ и „Афис“.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%B5%D1%82/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!