Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Журналист от BBC: Химическата атака в сирийския град Дума беше постановка

Журналист от BBC: Химическата атака в сирийския град Дума беше постановка

/КРОСС/ Химическата атака в сирийския град Дума през април 2018 г. е била медийна постановка, призна продуцент от новините на Би Би Си в профила си в Twitter. Заради нападението Съединените щати нанесоха ракетен удар по цели в Сирия. В съобщение в социалните мрежи продуцентът разказва как филмови екипи са подготвили сцените в болницата, където са били откарани пострадалите хора. По думите му нападение е имало, но без употребата на зарин и ситуацията е била използвана от опозицията с цел създаване на допълнителен драматичен ефект. За съмненията за манипулация още тогава писаха няколко независими западни журналисти. Заснетите деца и родители също свидетелстваха по-късно, че за участието в снимките са им били раздадени подаръци и лакомства.

Говорител на Би Би Си коментира, че твърденията на Далати са негови лични и не обвързват медията. Междувременно продуцентът изтри публикацията си с мотива, че е нарушил вътрешноредакционни разпоредби и профилът му в "Туитър" стана затворен за хора извън последователите му. Очаквано, коментарите на Далати веднага предизвикаха интереса на медиите в Русия, а и не само. 

„В резултат на откровената мащабна манипулация по територията на суверенната Сирийска арабска република беше нанесен масиран ракетен удар. Тогава разкрихме фалшификация и разказахме за технологията на нейната постановка, както и за печалните резултати, до които тази фалшификация доведе", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че инсценировката на газова атака е била очевидна за всички от самото начало. "Мисля, че от самото начало Западът разбира това напълно добре, защото някои западни страни организираха тези провокации, включително чрез прословутите" Бели каски "- хуманитарна организация, оглавявана от бивш служител на МИ-6," каза Лавров на пресконференция в Мюнхен, където министърът участва в конференция по сигурността.
"Западните страни, които не са участвали в тези провокации, мисля, също са разбрали абсурдността на обвиненията, които звучат, но е окуражаващо, че на Земята има честни журналисти", добави той.
Видео участник в Думската болница, 11-годишно момче Хасан Диаб, и баща му по-рано съобщиха на РИА Новости за подробностите на сценично видео през пролетта на 2018 година. Според тях на децата се раздаваха бисквитки за участие в производството. Жители на Дума, интервюирани от РИА Новости, не можаха да потвърдят факта на химическото нападение, заявявайки, че по принцип не са чували и не познавали никой, който да е пострадал от токсични вещества.

Източник/ци: http://www.cross.bg/bila-dyma-postanovka-1596824.html#.XGp2bFwzZnI

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!