Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учени заснеха африканска черна пантера за първи път от 110 години

Снимка: Зоологическа градина - Сан Диего


Черните леопарди са едва около 11% от всички и се срещат предимно в Азия

Оказва се, че митичният африкански черен леопард, често наричан и "черна пантера", наистина съществува, съобщава Си Ен Ен.

Биолози са заснели редки кадри на голямат ачерна котка, която величествено се разхожда в Кения. това е първият случай, когато животно от този вид е заснето в Африка от 1909 г. насам - т.е. от 110 години, казва Ник Пилфолд, учен от Сан Диего.

Пилфолд обясни, че кадрите са заснети след месеци на изчакване. Неговият екип от биолози е поставил отдалечени камери за диви животни, за да проследят популацията на леопарда близо до резервата в окръг Лайкипиа миналата година, когато чули съобщения за забелязан черен леопард.

Цветът на козината на женския леопард е тъмен в резултат на меланизъм, генна мутация, която води до свръхпроизводство на пигмент,обяснява ученият. Това е обратното на албинизма - и макар козината на леопарда да е черна през деня, неговите петна се виждат на инфрачервените изображения през нощта.

"Черна пантера" се използва широко до всеки меланичен леопард, ягуар и други големи котки, обясняват учените.

През годините има съобщения за забелязани черни леопарди, но последното потвърдено наблюдение с фотографски доказателства е било в Етиопия преди повече от век, казва Пилфолд.

Кенийският вестник Daily Nation съобщи във вторник, че фотографът й Фийби Окал е заснел образ на черен леопард през 2013 г. в същия регион. Не е ясно обаче дали тази снимка е била публикувана.

Кадри, заснети от екипа на Пилфолд, включват множество снимки и видеоматериали на пъргавото животно, движещо се в тъмнина, като очите му светят в тъмното като две блестящи топчета.
И въпреки че в Кения често се съобщава за видени черни леопарди, те все още се смятат за рядко срещани на континента, казва Пилфолд.

"Меланизмът се среща при около 11% от леопардите в световен мащаб, но повечето от тези леопарди живеят в Югоизточна Азия", казва Пилфолд. "Черните леопарди в Африка са изключително редки и преди нашето последното потвърдено наблюдение е от 1909 г. в Етиопия", допълва ученият.

Мечтаната снимка

Уил Бърърд-Лукас, който е заснел изображенията на черния леопард, описва своята дългогодишна мечта да снима голямата котка.

„За мен нито едно животно не е обгърнато в повече мистерия, нито едно животно не е така неуловимо, нито по-красиво“, пише той в блога си. 

"В продължение на много години те оставаха сън и разточителни истории, разказвани около огъня през нощта".

Бърърд-Лукас казва, че е заснел снимките в лагера на Laikipia Wilderness, използвайки камера Camtraptions, която се фокусира върху фотографията и кадри от дивата природа. Камерите били поставени в близост до животински пътеки и водни източници. Те са били включени само през нощта.

Леопардите са описани като критично застрашен вид от Международния съюз за опазване на Червената книга на застрашените видове.

С колко намалява популацията все още не е известно, но има няколко фактора за рязкото намаляване на броя им, включително лов, загуба на местообитания, конкуренция за плячка и конфликт с животните и фермерите.

Пилфолд е част от екип от Зоопарка в Сан Диего, който работи с местни партньори, включително службата за диви животни в Кения, за наблюдение на популациите на леопарди в района и за запазване на вида.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/ucheni-zasneha-afrikanska-cherna-pantera-za-parvi-pat-ot-110-g.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!