Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Димитър Здравков, кмет на Садово към Борисов: Г-н премиер, ако сте баща на нацията, вижте и нас!

Ето, преди три дни при нас имаше наводнение, никой не си мръдна пръста – от „Напоителни системи“ казаха, че проблемът не е изцяло техен, докато не дойдоха медиите. Едва тогава се обади премиерът и "по колелото" всички бяха задвижени.

Красина Кръстева

Червените кметове напуснаха вчера Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България 

- Защо червените кметове напуснаха Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОБ), г-н Здравков? 

- Нашата реакция е доста закъсняла! Преди Нова година правителството разпредели над половин милиард лева за общините без ясни правила, няма механизъм, по който се раздадоха тези средства. Ние, кметовете от БСП, оставаме с впечатление, че всичко се прави по политически причини – ако общината се управлява от ГЕРБ, получава пари, ако - не, не получава. Няма никаква чуваемост, близо милион и половина – толкова са българските граждани, живеещи в общини, които не са управлявани от ГЕРБ, не са получили финансиране от държавата. ГЕРБ явно смята, че там няма хора! След като няма критерии, по които се извършва това финансиране, всичко е ясно – на хората се казва: идват местни избори, изберете ГЕРБ.

Ние искаме справедливост. Като казваш, че си министър-председател на всички – бъди такъв! Ето, преди три дни при нас имаше наводнение, никой не си мръдна пръста – от „Напоителни системи“ казаха, че проблемът не е изцяло техен, докато не дойдоха медиите. Едва тогава се обади премиерът и "по колелото" всички бяха задвижени. Защо трябва така да става! Затова казвам – г-н премиер, елате да видите къде се намира детската градина в Садово! 

- Нито една червена община ли не получи от този половин милиард бюджетни средства? 

- Четири-пет общини получиха, но прави впечатление, че това са общини, в които селата се управляват от ДПС. И конкретните обекти, за които се дават средствата, са точно в селата. 

- Целево, за конкретен обект ли става отпускането на средствата? 
- Когато премиер беше Пламен Орешарски беше така. Тогава областните управители ни събраха и казаха – има програма, кандидатства се по такъв и такъв начин. Сега няма такова нещо. Поне ние, кметовете от БСП, не знаем как се кандидатства за тези бюджетни средства. По някакви неведоми пътища успяхме да разберем, че трябва да се напише писмо до финансовото министерство. Все пак няколко пъти съм кандидатствал така – никакъв отговор! Само веднъж, когато исках пари за детската градина, ми бе отговорено - или да използвам собствени средства, или да кандидатствам по оперативни програми, или да изтегля облигационен или друг вид заем. Колко са общините от ГЕРБ, които получиха такива писма с препоръка да теглят заеми?! 

- ГЕРБ управлява много повече общини от БСП, не допускате ли, че парите се разпределят пропорционално? 
- И така не излиза сметката, пресмятали сме. 

- Какъв ще бъде следващият ви ход - БСП остава без представителство в НСОБ? 
- По времето на Станишев ГЕРБ напуснаха Сдружението по същите причини. Тогава те бяха прави, а днес ние не сме?! Но тогава имаше наши кметове, от БСП, които ги защитаваха и казваха, че правителството трябва да действа в общ интерес. Сега колко от техните кметове ще кажат, че ние сме прави?! 

- Ваши колеги от други политически партии защитиха ли вашата позиция днес? 
- Не. 

- Все пак не смятате ли, че с подобни действия БСП се самоизолира? 
- А какво постигаме, като стоим там?! Подкрепяме управляващите! Не е това начинът, по който може да се управлява местната власт. Искаме да кажем ясно – ние също имаме проблеми, и в нашите общини живеят български граждани. Щяхме да разберем, ако бе направен опит за диалог, ако ни беше казано – днес не можем да ви помогнем, но утре ще ви помогнем за това и това. Но такова нещо няма! За едни правителството е майка, за други – мащеха. Реално е така. За една детска градина моля! От 30 години тя е натикана в помещения, които не са пригодени за това! И бяхме принудени да изтеглим кредит, защото сме цъфнали и вързали, а другите имат пари за шадравани дори. За да направим каквото и да е, сме принудени да изстискаме целия си наличен финансов ресурс. Не е редно, не е справедливо към хората, които живееят в тези пренебрегнати общини.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Dimitar-Zdravkov--kmet-na-Sodovo-kam-Borisov--G-n-premier--elate-da-vidite-detskata-gradina/175124/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!