Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Помпео предупреди съюзниците да не използват оборудване на китайската "Хуауей"

Държавният секретар на САЩ предупреди днес от унгарската столица съюзниците да не използват оборудване на китайската "Хуауей" (Huawei), защото това ще затрудни "партньорските ни отношения". "Държим да им посочим възможностите и рисковете от използването на такова оборудване", каза той пред репортери по време на посещението си в Унгария.

Вашингтон е притеснен от растящото глобално влияние на най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и в частност експанзията в Унгария и Полша, допълва "Ройтерс". 

Помпео е на обиколка в Централна Европа, която започна от унгарската столица, продължава в Словакия и приключва във Варшава на голяма конференция, посветена на отношенията с Иран и опит за изгражданена коалиция за натиск срещу властите в Техеран.

САЩ и част от западните им съюзници смятат, че оборудването на Huawei би могло да се използва за шпионаж. Според тях експанзията в Централна Европа е начин да се завоюва терен на единния пазар на ЕС. В Унгария обслужваме 70% от населението и си сътрудничим с повечето доставчици на телеком услуги, включително с държавни компании, казват сега от фирмата.

Компанията категорично отхвърля подобни подозрения и обвинения и иска доказателства, че работи за разузнаването на която и да е държава по света. САЩ повдигнаха обвинения на Huawei, но те не са за възможност да се шпионира през продуктите ѝ, а за финансови схеми от преди години с използване на подставени фирми с цел заобикаляне ембаргото за бизнес с Иран. Другото обвинение на федералната прокуратура е за кражба на технологията за роботизирана ръка на компанията T-Mobile US Inc., с която се тестват екрани на мобилни устройства. Китайците отвърнаха, че спорът с T-Mobile е уреден преди години между двете компании. 

Преди две седмици Huawei бе изключена от поръчка за интернет портал на данъчните власти на Чехия, след като агенцията за компютърна сигурност в Прага предупреди, че има вероятност за заплахи за сигурността. Словашкият премиер петер Пелегрини каза през януари, че не смята китайската компания за заплаха и предупреди политиците "да внимават да не се превърнат в инструмент в търговска война между конкуренти".

"Файненшъл таймс" твърди, че САЩ са започнали дипломатическа кампания за ограничаване амбициите на Пекин в Централна Европа и предупрежденията за Huawei са само част от нея. Другата външна сила е Русия и Майк Помпео днес заяви, че САЩ не бива да позволяват президентът Владимир Путин "да вбива клин между приятели и в единството на НАТО". Би трябвало да сме по-ангажирани с района, допълни той, цитиран от "Ройтерс".

Същото казаха американски представители в петък, според които предстои увеличаване на забавилото се с десетилетие американското дипломатическо, търговско, военно и културно ангажиране в района, включително като алтернатива на Китай и Русия, които са побързали да запълнят създалият се вакуум.

Но американски официални лица са посочили на брифинг, че "голям брой малки и средно големи държави" в Централна и Източна Европа - много от тях "силно податливи на корупция" - могат да позволят на Китай "да проникне в ключови сектори" и да оказва влияние отвътре в ЕС, пише от "Файненшъл таймс". "По-притеснени сме от китайското присъствие, от присъствието на Huawei, в Централна и Източна Европа, отколкото в Западна Европа", казва един от високопоставените представители на Вашингтон.

Други проблеми според САЩ създавала групата 16+1 между Китай и страните от района, в която се обсъждат и големи инфраструктурни проекти. Анализатори, цитирани от "Файненшъл таймс", казват, че Вашингтон може да използва разочарованието, което се усеща в някои участнички в крупата - включително Полша - от качеството и цената на някои подкрепяни от Пекин проекти.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Pompeo-predupredi-sayuznitsite-da-ne-izpolzvat-oborudvane-na-kitayskata--quot-Huauey-quot--/175057/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!