Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пол Кругман предрича глобална рецесия през 2019 г. – най-близо до рецесията е еврозоната

Според нобеловия лауреат най-близо до рецесията е еврозоната

Съществува значителен шанс световната икономика да се насочи към рецесия през 2019 г., смята икономистът и носител на Нобеловата награда Пол Кругман.

Пазарните участници все повече се притесняват от перспективата за сериозен икономически спад през идните месеци, тъй като дългосрочната търговска война между САЩ и Китай опустошава бизнес и потребителските настроения.

Повечето икономисти, както и някои световни бизнес елити, са съгласни, че икономическият растеж се забавя, но политиците изразяват известна надежда за меко кацане, а не за пълна рецесия.

Говорейки на срещата на върха на Световното правителство в Дубай, Обединените арабски емирства в неделя, Пол Кругман заяви, че има основателни причини да бъдем скептични по отношение на този сценарий.

На въпрос дали инвеститорите трябва да очакват рецесия през следващите месеци, Кругман отговори: "Мисля, че има доста добър шанс да имаме рецесия в края на тази (или) следващата година."

Пол Кругман е известен американски икономист и почетен професор от училището Удроу Уилсън на Принстънския университет. Носител е на Нобелова награда през 2008 г. за работата си по икономическа география и идентифициране на международните търговски модели.

Кругман заяви, че е малко вероятно просто "едно голямо нещо" да предизвика икономически спад. Вместо това редица икономически удари ще увеличат вероятността от забавяне.

Той изтъкна стимулите за намаляване на данъците на президента Доналд Тръмп като една от областите на загриженост, заявявайки, че програмата "не е много ефективна". Кругман също предупреди, че "започва да изглежда сякаш балонът може да дефлира", коментирайки технологичния растеж.

Позовавайки се на широка липса на готовност сред икономическите политики, Кругман каза: "Основната грижа винаги е била, че нямаме ефективен отговор, ако нещата се забавят."

"В момента обектът, който изглежда наистина близо до рецесия, е еврозоната", добави той.

В края на миналата седмица Европейската комисия рязко понижи прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през 2019 и 2020 година.

Комисията заяви, че ръстът на еврозоната ще се забави до 1,3% тази година от 1,9% през 2018 г. и се очаква да се възстанови през 2020 г. до 1,6%.

Прогнозите бяха значително по-малко оптимистични от предишните прогнози на изпълнителната власт на ЕС, публикувани през ноември, когато Брюксел очакваше валутният блок от 19 държави да нарасне с 1,9% през тази година и с 1,7% през 2020 г.

Новината изостри опасенията, че глобалната икономическа криза се разпространява в Европа.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/pol-krugman-predricha-globalna-retsesiya-prez-2019-g.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!