Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия планира да се "изключи" от интернет за кратко

Снимка: БТА

До 1 април в страната ще бъде проведен тест в случай на кибервойна

Руските власти и основните интернет доставчици планират да прекъснат връзката на страната с интернет като част от експеримент.

Тестът означава, че предаването на данни между руски граждани и организации ще остава вътре в страната, а не в международен план.

През миналата година в парламента на Русия бе въведен закон, който да изисква технически промени, необходими за независимо функциониране.

Причината за експеримента е да се съберат данни и да се предостави обратна връзка и промени в предложения закон.

Първият проект на закона задължава руските доставчици на интернет да гарантират независимостта на руското интернет пространство (Рунет) в случай на чужда агресия и да откъснат страната от останалата част от интернет.

Руските телекомуникационни компании също ще трябва да инсталират "технически средства", за да пренасочат целия руски интернет трафик към точки за обмен, одобрени или управлявани от Роскомназор.

Датата за теста не е разкрита, но трябва да се проведе преди 1 април тази година, крайният срок за внасяне на изменения в закона, известен като Националната програма за цифровата икономика.

В крайна сметка руското правителство иска целият вътрешен трафик да преминава през тези национални мрежи. Смята се, че това е част от усилията за създаване на система за масова цензура, подобна на тази, наблюдавана в Китай, която се опитва да изчисти забранения трафик.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/rusiya-planira-da-se-izklyuchi-ot-internet.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!