Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Куркума – нестандартно средство срещу акне

Куркума – нестандартно средство срещу акне
Източник: IStockphoto

От много години куркумата се използва за готвене, но и не само. Тя е известна с антимикробните, противовъзпалителни, антиоксидантни и антитуморни свойства, затова има редица приложения. 
Според проучване от 2016 г., продуктите и добавките, съдържащи куркумин, са полезни за кожата.

Помага ли куркумата при акне?

Най-разпространените бактерии в човешката кожа са „пропионибактериум акнес“, които причиняват появата на пъпки. Те често не могат да бъдат премахнати с козметика и се налага специално предписание от дерматолог. Но медикаментите, които той предписва, водят до някои странични ефекти.

Доказано е, че куркуминът в подправката със специфичен цвят има антибактериална активност срещу редица бактерии, ако се комбинира с лауринова киселина. Той е силен антиоксидант, който прочиства кожата от токсини.

Маската за лице с куркума може да намали възпалението в кожата, причинено от оксидативен стрес или токсини.

За да подобрите състоянието на кожата си, може да пиете топла вода с куркума на гладно сутрин или да си мажете лицето с маска (1-2 супени лъжици куркума с вода или гел от алое вера), в която има съединението куркумин. Може да ползвате и козметика, която съдържа веществото.

Преди да използвате куркумата за грижа за кожата, проверете дали не сте алергични към нея. Може да намажете с нея малка площ под мишницата. Ако няма алергична реакция до 24 часа, значи всичко е наред.

Източник/ци: https://www.tialoto.bg/a/6-krasota/64393-kurkuma--nestandartno-sredstvo-sreshtu-akne/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!