Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо паладият е по-скъп от златото

Металът е изключително ценен за автомобилната индустрия

Цената на паладия, благороден метал 30 пъти по-рядък от златото, се е повишила с повече от 50% от август насам, надминавайки цената на златото за първи път от 2001 г. Тази седмица цената на 1 унция паладий надвиши 1 400 долара, докато платината падна под $800, а златото се движеше малко над 1 300 долара.

Паладият е в платиновото семейство метали, а ценителите на бижутата го познават като алтернатива на златото или платината. Неговите каталитични свойства го правят изключително ценен за автомобилната индустрия.

Повече от 80% от паладия се използва за каталитични конвертори (катализатори), съобщава New York Times. Тези устройства, монтирани между двигателя и изпускателната тръба, преобразуват до 90% от въглеводородите, въглеродния оксид и азотния диоксид в автомобилните емисии в по-малко вреден азот, въглероден диоксид и водни пари.

Тъй като Китай и развиващите се страни налагат по-строги ограничения за автомобилните емисии и дизеловите автомобили се предвижда да бъдат забранени, паладият става все по-търсен.

Друга причина за неговата нарастваща стойност е простият факт, че паладиевите отлагания са редки, като големите мини се намират предимно в Русия, Южна Африка, Онтарио и Монтана в САЩ. 

Като цяло, около 110 000 тона метали от групата на платината се държат в резерв по целия свят, като близо 70 000 тона се държат в Южна Африка. Това означава, че рециклирането е важен източник на метала с около 121 тона платина, паладий и родий, възстановени в световен мащаб от скрап през 2017 г., съобщава USGS.

Нарастването на цената на паладия е довело до покачване на кражбите на катализатори, съобщава Wall Street Journal. Конверторът на Toyota Prius разполага с около 2 грама събираем паладий, който може да донесе около 450 долара от пункт за скрап.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/zashto-paladiyat-e-po-skap-ot-zlatoto.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!