Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо Гана може да е следващата голяма туристическа дестинация

Снимка: Pixabay

Страната иска да увеличи 8 пъти броя на туристите до 8 години

Когато неотдавна едни от най-известните лица от африканската диаспора пристигнаха на ваканция в Акра, Гана, това приличаше на поредното събиране на известни хора. Актьори, включително Идрис Елба, се смесиха със супермодели като Наоми Кембъл, телевизионния водещ Майк Хил и авторът Луви Ажаи.

Зад тази среща на звездите на боксофиса, модата и рекламата е целенасочена и амбициозна стратегия за превръщането на Гана в основна туристическа дестинация.

Неотдавна страната разкри 15-годишен туристически план, който се стреми да увеличи годишния брой на туристите от 1 милион до 8 милиона годишно до 2027 година. Предвижда се туристическата индустрия на Гана да набере 8,3 милиарда долара годишно до 2027 г.

ВИП гостите са присъствали на събития, водени от президента на Гана Нана Акуфо-Аддо, архитекта на плана за насърчаване на туризма и разнообразяване на икономиката на страната, разказва Си Ен Ен.

Основната цел на проявите била да се създадат по-тесни връзки между Гана, африканския континент и известните хора от африкански произход, живеещи извън континента.

Гана, първата африканска страна от суб-Сахара, която печели независимост от колониалното управление, има история в близките връзки с африканци в чужбина. Тя датира от първия президент на страната Куам Нкрума, чиято визия за пан-африканството включва съюзи с общностите на диаспората.

Нкрума се радва на топли отношения с афро-американски икони като Мохамед Али и Малкълм Екс, като и двамата са пътували до Гана, за да се срещнат с него. 

Гана също така се стреми да стимулира завръщащите се хора от диаспората чрез законодателство като дава право на пребиваване още от 2000 г., което позволява на лица от африкански произход да кандидатстват за правото да останат в страната за неопределено време.

Инициативите се радват на успех, защото до 2014 г. в страната са дошли 3000 афро-американци по тази линия.

Гана може да е врата към останалата част на континента и да насърчи туризма и в други африкански държави, убедени са местните.

"Има плажове в Кения, както и планини, покрити със сняг. Трябва да разкажем историята на всички невероятни възможности, които Африка може да предложи", смятат те.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/zashto-gana-mozhe-da-e-sledvashtata-golyama-turisticheska-destinatsiya.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!