Следвайте "Буднаера" в Телеграм

До кои храни от шведската маса в хотелите не бива да се докосваме

pochivka.blitz.bg

Шведската маса е много атрактивна и предпочитана от туристите. Гостите на хотелите са изправени пред истинско изобилие от ястия и могат сами да си изберат какво да консумират. Много туристи обаче се чудят какво се случва с храната, която не се яде навреме и какво прави хотелът с нея.

Всички разбираме, че бюджетът е ограничен. Наистина ли ръководството държи всеки път да купува пресни храни? Това би ударило доста силно върху финансите на хотела, а храната все пак има срок на годност. Все пак се стига до едно решение – максимално използване на продуктите. Част от тях преминават от обяд към вечеря и след това, докато не се стигне до изтичане на срока на годност.

Разбира се има хотели, които се възползват от не съвсем честни трикове. Например някои хотели в Турция правят нощни супи за гостите, които пристигат вечерта. Съставките на тези ястия обикновено се раздробяват до максимум. Някои хотели стигат толкова далеч, че подправят ястията с щедро количество майонеза или друг сос, само за да прикрият миризмата на стара храна. В много редки случаи пък хотели дори предлагат храна от вчерашния ден за закуска. Такива ястия също се наричат ​​“уморени“.

Трябва ли да се страхуваме от рециклирането?

Зависи от това дали хотелът спазва санитарните и хигиенните стандарти. Естествено, нормалните хотели се опитват да спазват правилата и съхраняват храните в хладилник и при други подходящи условия. В допълнение определено количество неизползвана храна може да бъде ситно нарязано или преработено по друг начин, след което да бъде рециклирано, включително за топлинна енергия. Неизползваните парчета месо могат да се добавят към соте, пилаф или друго месо.

Ако се страхувате да не станете жертва на изобилието на системата „Ол инклузив“, опитайте се да избирате ястия, съставени от прости, добре видими части и да изберете най-новата възможна храна – месо, риба и птици – на отделни парчета, а гарнитурата да се предлага отделно. Супите в някои хотели също не се препоръчват.

Но не всичко и не винаги може да бъде толкова тъжно

Част от неизядената храна, обикновено парчетата, може да бъде изпратена за храна за животните. В хотелите с 4 и 5 звезди се опитват да гарантират, че продуктите се изпращат за обработка само веднъж. Има и друго решение на проблема с неизядената храна – хуманитарна помощ. Хотелите могат да изпращат такива храни до домове за възрастни хора и за сираци, приюти за животни или за бедните./pochivka.blitz.bg

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!