Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ректорът на УНСС иска обвързване на студентските такси със задължителна работа


Стати Статев смята, че образованието в България е добро, но хората просто нямат реализация след това

Темата за възможността висшето образование да бъде безплатно, но само срещу срочен договор с български работодател отново се явява на дневен ред. Днес тя бе повдигната от ректора на УНСС и зам.-председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България Стати Статев по време на кръгла маса „Бизнес и образование - перспективи и предизвикателства“. Според него това е най-добрият начин за решаване на проблема с кадрите в страната.

„Не ни е лошо образованието. Защото някои деца напускат страната дори след седми клас, което значи, че те просто не виждат реализацията си в България“, каза Статев и добави, че именно тук идва ролята на идеята висшето образование по държавна поръчка да е напълно безплатно, а компаниите да гарантират работа на дипломиралите се студенти.

Припомняме, че преди няколко месеца Кирил Домусчиев, председател на най-голямата работодателска организация – КРИБ, обяви този подход за неефективен. „За мен лично това е една утопия. Няма как да стане. Не можеш да вържеш един млад човек. Освен това практиката показва, че много стипендианти не работят в предприятията, които са им отпуснали стипендиите за образование, виждал съм много такива случаи“, коментира той през ноември, когато бизнес организацията подписа споразумение за сътрудничество с Техническия университет.

Според Статев идеята за обвързването на сметката за образование със задължение към работодател не може да се определи като феодална, тъй като според него всеки студент, който избере да не работи в дадена българска компания след дипломирането си, ще може „просто“ да върне парите, инвестирани в образованието му.

Министерството на икономиката в лицето на зам.-министър Лилия Иванова изтъкна по време на днешната дискусия полезността и на друга идея за осигуряване на кадри на компаниите - дуалното образование. Тя похвали българо-швейцарския проект ДОМИНО и заяви, че възможно най-скоро трябва този тип обучение да бъде въведено в национален мащаб.

„Министерство на икономиката създаде регистър с компаниите, предлагащи дуално обучение. Фирмите ще бъдат вписвани в него без никаква такса. Предстои съгласуването и публикуването на съответната наредба, за да заработи регистърът“, каза Иванова.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/rektorat-na-unss-iska-obvarzvane-na-studentskite-taksi-s-rabotodatelite.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!