Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Овчаров: Състоянието на енергетиката ни е трагично! Токът е 12 пъти по-скъп от времето на Виденов

Снимка: Фейсбук

Турция ще направи трета АЕЦ и ще купуваме ток от там. НЕК и БЕХ са със задължения за по над 4 млрд. лв., посочи още посочи бившият енергиен министър

Състоянието на българската енергетика е трагично, заяви в Стара Загора бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Той бе в града по покана на Родолюбиво движение "Иван Вазов" за дискусия по темата за бъдещето на българската енергетика. 

"Състоянието на българската енергетика е трагично. Говорят се разни мантри - че нямало да спрем въгледобива и да закрием топлоцентралите, но истината е, че това ще се случи въпреки мантрите. Германия вече взе решение да спре въгледобива си. Някой вярва ли, че ще се съобразяват с Теменужка Петкова?", заяви пред множеството в зала 2 на хотел "Верея" Овчаров. 

"Пак ще закопаваме едни тръби за милиони, а в същото време Турция ще си направи третата АЕЦ и ще купуваме ток от там", каза още той. И обвини управляващите отрасъла в некомпетентност. 

"Пълна депрофесионализация в енергетиката, тук там са останали знаещи хора, но от тях нищо не зависи. 

НЕК и БЕХ са със задължения за по над 4 млрд. лв., токът струва 12 пъти по-скъпо от времето, когато скачаха срещу Жан Виденов", посочи още Румен Овчаров. 

Той припомни как преди години Меглена Кунева и Милко Ковачев са се клели, че малките блокове в АЕЦ "Козлодуй" няма да бъдат затворени. Но това е станало. Едва ли пред 2050 г., когато ще трябва да се затваря въгледобива, някой от днешните управляващи ще е на власт, добави той.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Rumen-Ovcharov/174646/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!