Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бумът в жилищното строителство ще окаже натиск върху цените


Пазарът на имотите се забавя, смятат експертите от „Адрес“

Въпреки силния старт на имотния пазар в началото на 2018 г. с ръстове на ипотечното кредитиране и на броя сключени сделки, годината завършва със спад на броя на сделките с ипотеки за пръв път 3 години насам. 

„Улесненото кредитиране и падащите лихви са основен двигател на пазара през последните 3 години. Спадът в броя на новите ипотеки сигнализира за забавяне на пазара на жилищни имоти. Ако понижението продължи през първото или второто тримесечие на 2019 г.., това би довело до свиване броя на сделките, а оттам и до евентуални корекции в цените на имотите“, заяви Гергана Тенекеджиева, оперативен директор на имотната компания „Адрес“.

„За сметка на това отбелязваме ръст в големината и в обема на изтеглените кредити, защото купувачите все повече търсят по-голям процент финансиране за своите сделки“, уточни Тенекеджиева. По нейни думи има спад в броя на сделките във всички големи градове, което води до стабилизиране на пазара. „Нямаме очаквания за големи ръстове на цените“, допълни тя.

Според статистиката на Националния статистически институт (НСИ) инвестиционната активност поддържа високи нива. В София издадените разрешителни за строеж на нови жилища са 14 761, надвишавайки с 69% миналогодишните стойности.

„Зад продължаващата експанзия в жилищното строителство стоят оптимистичните очаквания на инвеститорите, породени от бързото реализиране на проектите и нестихващия интерес на купувачите през последните 2 години. Темповете на пазара обаче се забавят заедно с негативните демографски процеси, вече факт и в най-големите градове, ще предизвикат постепенното „отрезвяване“ на желаещите да продават”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

Макар необходимостта от имоти да не е изчерпана, от компанията очакват през 2019  постепенно насищане на пазара. Купувачите ще имат повече избор в различните фази – „на зелено“, на груб строеж и в готов вид, което предполага и повече време за размисъл. Конкуренцията в предлагането ще се повиши и това ще окаже натиск върху цените на новото строителство, прогнозират от АДРЕС.

През 2019-а пазарът ще бъде стабилен, с продължаваща активност на купувачите, прогнозират от АДРЕС. Цените ще бъдат устойчиви и не се очаква ново покачване. Един от определящите фактори през годината ще бъде новото строителство и цените на новите проекти. „Ако инвеститорите не съумеят да приспособят офертите спрямо настоящия пазар, реализирането на имотите в ранен етап на строителство, а по-късно и в готов вид, ще се затрудни“, посочва Гергана Тенекеджиева. По думите й ако станем свидетели на спад при сделките през първото тримесечие, е възможно да последва леко понижение на цените на старото строителство през второто тримесечие. 

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/bumat-v-zhilishtnoto-stroitelstvo-shte-okazhe-natisk-varhu-tsenite-na-novite-imoti.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!