Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чували ли сте за „Моринга“? От кората до корените има десетки лечебни свойства

Растение е наричано „дървото чудо“. Това е така, защото всяка една негова част – от кората до корените има лечебни свойства, и в продължение на много години е използвано като лек за много заболявания. То вирее в Африка, Индия, Пакистан и Непал, но се среща и из целия свят.

Растението подпомага предотвратяването на усложнения, дължащи се на стареене и естествени хормонални промени.

Листата на морингата имат високо съдържание на съединения, които забавят тези процеси на стареене. А маслото от моринга регулира отделянето на себум и намалява подпухналостта на кожата. В допълнение, то почиства кожата, възвръща естествения й блясък и сияйност. 

Поради противовъзпалителните си свойства дървото се използва при проблеми с храносмилането, неразположения и инфекции. В допълнение, то се използва и за отстраняване на миризми, възпаления на кожата, като акне и пърхот.

В западните страни изсушените листа се продават като хранителни добавки, под формата на прах или капсули.То съдържа хлорогенна киселина, която помага да се контролират нивата на кръвната захар и позволява на клетките да приемат или да отделят глюкоза. Проучване сред 30 жени е показало, че приемането на 7 грама прах от листата на моринга на листа всеки ден, в продължение на три месеца намалява нивата на кръвната захар със средно 13,5%. 

Морингата е изключително важна за здравето на мозъка. Дървото е полезно за поддържане на високи нива на енергия, като помага в борбата с умората, ниско либидо, депресия, чести смени на настроението и безсъние.

Растението съдържа високи концентрации на полифеноли в листата и цветята си, които предпазват черния дроб от окисляване, токсичност и увреждане. Маслото му може да възстанови чернодробните ензими до нормални нива, намалявайки оксидативния стрес и увеличавайки съдържанието на протеин в черния дроб.

Източник: „Дарик“

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!