Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Активи за $145 млн. са изгубени заради смъртта на шефа на криптоборса


Само той имал паролата за портфейлите

Смъртта на един канадски предприемач доведе до загубата на огромно количество криптовалути, недостъпни за хората, които ги притежават.

Quadriga, най-голямата борса за криптовалута в Канада, заяви, че няма достъп до $145 милиона биткойн и други дигитални активи, след като Джералд Котън, нейният 30-годишен изпълнителен директор и съосновател, почина от усложнения, произтичащи от болестта на Крон, докато пътува в Индия.

Много от цифровите валути, притежавани от Quadriga, се съхраняват офлайн в сметки, известни като "студени портфейли", начин за защита от хакери. Изглежда че Котън е бил единственият човек, който има достъп до портфейлите, според съдебни документи, цитирани от канадските медии и публикувани от сайта за криптоновини CoinDesk. Директорът единствен знаел паролите за достъп до портфейлите.

Този необичаен случай изтъква рисковете, пред които са изправени инвеститорите, притежаващи активи в слабо регулираната индустрия.

Смъртта на Котън вкара Quadriga в криза и сега тя търси начин да компенсира повече от 100 000 потребители. Компанията подаде молба за защита от кредитори във Върховния съд на Нова Скотия.

Борсата е наела технически експерти, които да опитат да хакнат лаптопа на Котън и други устройства, за да изтеглят липсващите криптовалути, но от компанията предупредиха, че някои от тях могат да бъдат загубени.

Quadriga дължи и около 70 млн. канадски долара (53 млн. щатски долара) в брой, които не може да изплати, обяви фирмата.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/aktivi-za-145-mln-izgubeni-zaradi-smartta-na-shefa-na-kriptoborsa.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!