Следвайте "Буднаера" в Телеграм

6 великолепни дестинации в Канада

Снимка: Pixabay

Запознаете се с нейните най-емблематични туристически места, които трябва да посетите

Канада е една далечна, изключително съвременна и  много привлекателна дестинация, която впечатлява едновременно с божествена природа, напредничав дух и ултрамодерен облик. Запознаете се с нейните най-емблематични туристически места, които трябва да посетите:



Монреал 




Монреал е вторият по големина град в Канада и е разположен на живописен остров, където се съединяват реките Сейнт Лорънс и Отава. Той е основан през 1642 г. и е важен културен, търговски и финансов център с европейски облик, в който всеки втори жител говори френски език. Непременно си заслужава да се разходите из романтичния Стар град с живописни калдъръмени наклонени улички, прекрасни реставрирани сгради и стари къщи. Прелестната катедрала „Нотр-Дам дьо Монреал“ също е сред туристическите бижута на града. Възвишението „Маунт Роял“ е с височина 234 м. и е любимо на местните за отдих сред природата. Освен, че това местенце е далеч от шума на града, гледката отгоре е просто неповторима. Новата и модерна част на Монреал е в ярък контраст с всичко останало. Там ви очакват непрестанно оживление и богата палитра от елегантни ресторанти, музеи, театри и внушителни небостъргачи.

Квебег


Град Квебек е започнал развитието си като най-ранното европейско селище на територията на днешна Канада и е основан през 1608 г. Освен с изящна архитектура, богата култура, интересна история и впечатляващо изкуство, той е популярен и с типично френската си кухня, наложена от мнозинството жители с първороден френски език. Една от символичните забележителности на града е историческият хотел „Шато Фронтенак“, открит през 1893 г. и любим на много политици и кино звезди. Сградата е във впечатляващ средновековен стил и наподобява френски замък. От терасата пред него, на име „Дуферин“, се открива прекрасна гледка към река Сейнт Лорънс. Не пропускайте да разгледате още Цитаделата – военна крепост с формата на неправилна звезда, използвана днес като официална резиденция на монарха и генерал-губернатора. При възможност, посетете и живописния водопад Монтморенси в близост до града, висок 83 м.


Отава


Нито една туристическа обиколка на Канада не би била напълно удовлетворителна без да включва красивата столица и четвъртия по големина град в страната – Отава. Градът е основан през 1826 г. с името „Байтаун“, а 29 години по-късно се преименува на Отава и става значим политически и технологичен център. Сред прекрасните атракции на града е каналът Ридо – най-старият действащ канал в Северна Америка, свързващ река Отава с езерото Онтарио. Плавателният канал е с дължина 200 км и е  включен в списъка на ЮНЕСКО. Сградите на Парламента, Кметството, Монетния двор и Националната галерия също ще ви очароват. Друга интересна забележителност е площадът на Конфедерацията, в центъра на който се издига Националният военен мемориал, посветен на канадците, загинали по време на Първата и Втората световни войни, както и по време на Корейската война.


Торонто


Торонто е силен финансов и икономически център, и най-голям град в Канада. Разположен е на северозападния бряг на езерото Онтарио. За Торонто се смята, че е дом на най-голямата българска общност в Канада – между 15 и 25 хиляди българи. Някои от великолепните постройки в града са старото и новото Кметство, Парламентът, Университетът на Торонто, но интересни за туристите са още Китайският квартал и огромният ултрамодерен търговски център „Ийтън“. Много известна е и най-дългата улица в света - „Йънг стрийт“. Тя започва от брега на езерото Онтарио и разделя града на две части. Непременно се качете с асансьор до панорамната зала на кулата Си Ен Тауър, която играе ролята на телевизионна кула в града. Великолепният изглед от 553 м.н.в. достига чак до Ниагарския водопад и териториите на САЩ при добри климатични условия.


Архипелагът Хиляда острова


Когато говорим за голям брой острови на едно място, обикновено си представяме някои от безкрайните океани. Всъщност Архипелагът Хиляда острова е точно такова място, но е разположен на река Сейнт Лорънс и прекосява Канадско-Американската граница. Всъщност той се състои от цели 1864 острови и определено е една от неповторимите забележителности на Канада. Голям брой от тях са обитаеми и върху тях има къщи и имения, свързани със сухоземните части на Канада посредством фериботи. Най-голям е „Вълчият остров“ с 29 км дължина, 9 км ширина и постоянно население от 1200 души. Най-малкият остров е зает от само една малка къща и няколко пейки. 20 от островите формират национален парк „Хиляда острова“ – най-старият канадски национален парк на изток от Скалистите планини. През 2002 г. паркът е обявен за Световен биосферен резерват на ЮНЕСКО.


Ниагарският водопад


Ниагарският водопад, това истинско чудо на природата, се образува преди 10 – 12 хиляди години в резултат от движение на гигантски ледници на територията на днешна Канада. Смята се, че названието му идва от думата  „Onguiaahra“, която означава „гръмотевична вода“. Включва общо три водопада: „Подковата“ с 800 метра дължина и подковообразна форма на територията на Канада; „Американски водопад“ с дължина 320 метра на територията на САЩ; „Брайдъл Вейл“ (на бълг. език: „воалът на невестата“). Височината на двата най-големи водопада е около 53 метра. Интересен факт е, че водопадът замръзва изцяло по време на няколко сурови зими през 1844 г. и 1911 г. Днес той е световноизвестна дестинация, посещавана от повече от 20 милиона туристи годишно. При желание, възползвайте се от разходка с корабче и наблюдаване на водопада от хеликоптер.


Източник: Туристическа агенция "Бохемия" 

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/11/velikolepni-destinatsii-v-kanada.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!