Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Велин Пасков разказва за Бали: Защо си заслужава да прелетим половината свят за един залез?

ВИЖТЕ ТОВА ВИДЕО! 

Вече може да летим директно до Бали през Истанбул от Варна и София

Когато искате да полетите към Бали и влезете в Google, имате две основни опции: в сайта на желаната от вас авиокомпания да напишете Bali, но моят съвет е да си улесните живота, написвайки Denpasar – градът-столица, където се намира летището. Веднъж кацнали веднага се потапяте в блажената топлина, която през деня е в рамките на трийсетина градуса. И говорейки за температура – още един изключително важен съвет за това, кой сезон да подберем, когато се насочваме към райския остров на Индонезия. За целта проверете годишните статистики не само за температурата (там е топло 365 денонощия в година), но и тези за валежите, защото там съвсем не е сухо през цялото време. 26 мокри дни за месец, както понякога се случва през декември-февруари, не винаги са приятно изживяване. Затова заложете на сухите летни месеци юли-септември, не че през април или май е лошо, но все пак си гарантирайте спокойствие на инвестицията.

Преди да купите билет за Бали непременно проверете метереологичните статистики 

На летище Денпасар, ви посреща модерна и местна традиционна архитектура

Най-важната стъпка е как да стигнем летище Денпасар и после как да отлетим обратно у дома. Вариантите са много, но несъмнено най-лесния и щадящ начин е с авиокомпанията на съседите ни, която от юли месец ще има по три директни полета седмично Истанбул-Бали. И ако искате наистина да попаднете на хубаво време резервацията може да бъде направена още сега на сайта на Турските Авиолинии.  След това, на летището, идва първата среща с индонезийските порти, които са сред символите на местната архитектура – Батуан. Тези специално са копия, но скоро ще видите и оригиналите – сякаш са ръцете на гневния Шива. След като минете проверките, първо се вливате в тълпата шарени туристи. После идва топлата вълна, отвъд портата на летището, която слага точка на очакванията и началото на страстното приключение наречено Бали.

Климатизирана кола + усмихнат шофьор = формулата на спокойния трафик в Бали 

На мотор в Бали се возят поне по двама души. Горната граница е силно размита

Докато ние зяпахме с удивление тесните улички и високите по 5-6 метра украси от двете им страни, водачът на колата ни караше с лекотата на птица. Затова може най-популярни в Бали са сините таксита на „Blue Bird”. Но ако сте фен на моторчетата, това е вашето превозно средство тук. Дори да не наемете за вас и компанията, използвайте услугите на Go-Jek. За целта е добре да сте се подготвили с приложението за мобилен телефон на една от двете компании и вие ще сте царя на транспорта. Туристическия ни вид не впечатли човекът пред волана. Той се забавляваше с бляскавите ни погледи, които поглъщаха шаренията наоколо. Човекът или беше в добро настроение, или по начало беше разговорлив, защото ни препоръча да не се застояваме в хотела, а да отиваме веднага на плажа за първата ни атракция – ЗАЛЕЗЪТ НА БАЛИ.

Забележителният вход към Кута Бийч и Легиан Бий се вижда от далеч и отвисоко

Плажът в Бали доказва, че размерът има значение. Плажната ивица е огромна!

 

Сърфът е сред най-големите атракции и всички деца искат да станат майстори. 

Да обиколиш всички плажове на Бали за седмица-две е мисия невъзможно. Затова ще ви разкажа за първите ни плажове – Кута Бийч и Семиняк, и като всяка първа любов те останаха в най-дълбоките гънки на душите ни. Там се запознахме и с тази толкова важна традиция тук – Залезите. Нарочно с главна буква, защото тук това е обичай, изживяване, тръпка … и още милиони думи, колкото са хората посетили това райско кътче в момента, в който слънцето целува океана.

ВИЖТЕ ТОВА ВИДЕО! 

Тук всички идват около 17:00 и това не е някаква комерсиална туристическа атракция. Идват местните хора, туристите и тези, които от година са в Бали, и все още не са решили дали това е тяхното място или не. Всички правят нещо, което ние преживяхме и аз горещо ви го препоръчвам. Идват на любимия си плаж, събуват джапанките и нагазват в изстиващия пясък. След това пред очите ви се разстила невероятната плажна ивица. Тя е дълга не знам колко километри. Не искам да казвам тежка дума, но ако август месец искате да посетите голям, много голям, ама ужасно голям, чист и просторен плаж заложете на плажа Семиняк. Ако не сте се запознали с него, запознайте се докато пътувате с Турските Авиолинии или преди това на сайта на компанията, където в рубриката Top things to do in Bali ” ще намерите информация за него и разни други магически места.

Dolce vita a la Bali

 

Неопреновите поставки за бира се продават по-добре от обикновените неопрени

За да посрещнеш залеза в Бали се нуждаеш от хубави очила и топла ръка в твоята

Денем пясъчната ивица е широка около 40-50 метра, а по времето, което горещо ви препоръчвам да посетите вече е двойно по-широка заради отлива. „Новата” вода блести, като течен калай. Децата буквално не са на себе си и това е началото на голямото мокрене. Но  родителите не пощуряха с викове „ела тук” или „ще се намокриш”. Те си стояха на брега и  поглъщаха позитивната енергия на криещото се слънце примесена с питие в тъмна бутилка. Тук не се говори много, защото никой няма желание да наруши монолога на природата. Не се страхувайте да станете още по-замечтани, влюбени, дзен и пиещи.

Който е казал че красотата ще спаси света е бил напълно прав.

 

Джвакането във водата след отлива е любимо занимание на местните хлапета

 

Удоволствието да изпратиш слънцето в сред милион капки и пръски

И така. Още първата вечер трябва да заложите на хубавата бира. Защото когато слънцето си отива в Бали и вие сте преминали половината свят, за да го изпратите на плажа, ще ви е необходимо нещо наистина добро. Не се нуждаете от супер шезлонги и столове. Затова, когато ви предложат фотьойл-Барбарон или малки пластмасови столчета и малка маса от същия материал, като бонус за двете бутилки, вие се почувствате като султан.  След богатото меню на борда на Турските Авиолинииполято с хубава бира, вие пак се нуждаете от нещо толкова класно. Затова поръчвате два радлера или бири от местния Bintang Така започна първата ни нощ в Бали – със залез. Сред хилядите хора на плажа, който потъваше в мрака, ние разбрахме че сме на правилното място.

Оранжево-медното спокойствие на залива в Бали.

Ако бях Трюфо щях да снимам всяка една американска нощ в Бали

MOBI УЛЕСНЕНИЯ:

  1. Turkish Airlines – Flight ticket app. Категория: Самолетни компании, авио-билети. English Version

Това е мобилно приложение, което помага максимално да улесните вашето  пътуване – от закупуването на билета, през плащането, електронния билет, чекване на летище и т.н. Приложението помни не само полетите ви, но и маршрутите, които сте проверявали преди това.  Можете да използвате приложение с функциите, които улесняват пътуването ви като комплексно изживяван. Не само може да направите резервация за полет, да купите билет и да се настаните, но също така може да си резервирате хотелска стая сред хотелите партньори на Турските авиолинии, да наемете кола и т.н..

  1. My Blue Bird app. Категория: Таксиметрови услуги – автомобилниEnglish Version

Такси – една от вълшебните думи в Бали. При невероятния трафик е немислимо да се справите без тези таксита и тяхното изключително интуитивно приложение.

 

Нужна е регистрация. Направете резервация или напишете мястото от където ще ви вземат. Веднага може да тракнете таксито, което се е запътило към вас и да разберете кога ще пристигне. Можете да говорите със своя шофьор, без да разкривате телефонния си номер. Хубаво е, че може да споделите пътуването с приятели от различни локации. Може да управлявате и въвеждате различни и множество местоположения, като ги отваряте директно от началния екран, включително бележките по подразбиране за вашия драйвер. Може да напишете колко смятате, че ще трябва да платите преди да започнете пътуването си. Плащате в брой

  1. GO-JEK – Transportasi  appКатегория: Таксиметрови услуги – скутериEnglish Version

Скутерът е най-масовото превозно средство в Бали. Но не всеки умее да го кара и не всеки би се престрашил да го направи на Бали.

 

За да сте максимално и оптимално подвижни в Бали трябва да си поръчате скутер-такси. Най-напред трябва да направите регистрация, която отнема кратко време. След това всичко е като по ноти. Въвеждате в приложението адреса, от който ще ви вземат. Шофьорът на скутера пристига с допълнителна каска, която слагате и потегляте. Ако се притеснявате за хигиената, шофьорът ще ви даде специална мрежа за предпазване на косата. Цените са по-ниски от тези на колите-таксита.

  1. Bali Travel Guide – Tourias app.  Категория: Туристически offline пътеводителEnglishVersion.

Туристическите пътеводители и карти в чужбина са най-ценни, когато са offline.

 

Това приложение е един уникален помощник за Бали. Съдържа удобна и подробна офлайн карта и гарантира пълна офлайн употреба без скъпи роуминг такси. Включвате само GPS-а и веднага разбирате къде сте. С функцията MyGuide можете да водите собствени бележки в приложението. Разбира се, личният опит може да бъде споделен директно чрез Facebook. Може да се резервирате местни екскурзии чрез приложението. Нещо, което е уникално – това е Разширената Виртуална Реалност,която ви позволява да откривате емблематичните места в Бали чрез камерата на смартфона / таблета. Чрез функцията „Nearby” откривате най-близките до вас ресторанти (макар че аз препоръчвам местните „варунг”)

Автор

Велин Пасков

Снимки: Велин Пасков и Мария Паскова

Всички снимки са собственост и авторско притежание на Велин и Мария Паскови

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D0%B7/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!