Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руският военен флот ще ослепява противника с ново оръжие

Военноморският флот (ВМФ) на Русия получи нови системи, с които може временно да се ослепи противникът, предават РИА Новости и Агенция "Фокус".

Холдингът "Роселектроника", част от държавната корпорация "Ростех", започна да инсталира визуално-оптическа станция 5П-42 „Филин“ за ВМФ на Русия. С това съоръжение противникът може да бъде ослепен. Информацията е получена от пресслужбата на компанията.

В момента един комплект от станцията е инсталиран на фрегатата "Морски адмирал Касатонов", която минава през производствени изпитания. Вторият е на фрегатата "Морски адмирал на СССР Горшков", която през 2018 година беше зачислена в състава на военноморския флот на РФ.

Предвижда се монтажът на такава апаратура да се извърши и на две фрегати от проект 22350. В момента те се строят в завод "Северная верфь (корабостроителница – бел. ред.)".

Станция "Филин" е разработена от АО "Опытный завод "Интеграл". Тя е предназначена за въздействие върху визуално-оптически и оптико-электронни канали за наблюдение нощем и при мрачно време и за прицел в стрелкови оръжия, както и в оръжия за близък бой, които се използват срещу надводни кораби и катери на ВМФ.

Действието на станцията се основава на модулация на яркостта на световото излъчване, при която се получава временно разстройство на зрението.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Ruskiyat-voenen-flot-shte-oslepyava-protivnika-s-novo-orazhie-/174304/7/97

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!