Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наблегнете на тези четири неща, ако искате да пестите повече

спестявания

Ако искате да увеличите спестяванията си, ще трябва да направите жертви — някои от тях големи, други малки. За начало обмислете намаляването на следните четири разхода, пише Profit.bg. Всичките те са неутрализирани от хора, които са успели да се пенсионират предсрочно, от милионери, които са натрупали състоянието си сами, както и от други спестовници.

Излишното място в жилището ви

Финансовият блогър Мат и неговата годеница споделят пред CNBC, че първоначално живеели от заплата до заплата, но след това успяват да спестят над 50 000 долара през 2016 г. Живеещата в Чикаго двойка увеличава спестяванията си чрез различни стратегии, но ако им се наложи да изберат най-ефективната, това е животът в по-малък дом.

„Живеем в квартал, където по-голям процент от доходите на повечето от съседите ни отиват за наеми,“ пише той в блога си Distilled Dollar. „Разбира се, ние бихме могли да плащаме същия процент и да живеем в хубаво жилища с две спални и два бани, но сме повече от щастливи с жилището, в което живеем сега.“

По-малко от 15% от общите доходи на двойката отива за за наем на апартамента им с площ от 65 кв. м в Чикаго. Те изчисляват, че спестяват по около 12 000 долара на година, тъй като, ако живеят в по-голямо жилище, ще плащат с по около 1 000 долара по-висок наем всеки месец,“ казва Мат.

Обяд и вечеря всеки ден

Скот Алън Търнър изплаща над 70 000 долара заеми и става милионер преди 35-ата си година. Неговият най-добър съвет за пестене на пари е простичък – носете си обяд от вкъщи всеки ден. В крайна сметка, ако се храните навън всеки ден, това може да увеличи значително месечните ви разходи, ако не внимавате.

„Най-добрият съвет за пестене на пари получих от родителите си,“ казва той. „Баща ми работеше в градската администрация през целия си живот. Той си носеше обяд от вкъщи всеки ден. Аз съм израснал в малък град, където нямаше ресторанти и не излизахме постоянно навън, за да се храним.“

Търнър пренася този навик и в своя живот. За 10-те години, в който работи за различни компании, той си купува обяд само няколко пъти. Вместо това той готвел по-големи количества в неделя, за да може след това да му стигат за цялата седмица.

Нещата, които не са важни за вас

Да опитвате да поддържате стандарта на живот на вашите съседи и приятели, е изкушаващ, но скъп навик. Често той води до харченето на пари за коли, джаджи и дрехи, които всъщност не ви правят щастливи.

„Поставяйте под въпрос нещата, за които харчите парите си,“ казва финансовият блогър The Money Wizard. Премислянето на вашите покупки ще държи разходите ви под контрол и ще ви помага да се въздържате от пръскането на повече пари, отколкото би трябвало, „само за да не изоставате от съседите.“

„Само защото приятелите ви обичат да харчат охолно пари за дрехи, това не означава, че и вие трябва да го правите,“ пише 28-годишният блогър, който вече е успял да спести 250 000 долара. „Не прахосвайте пари за неща, които не са важни за вас.“

Големи разходи за кола

Средната месечна вноска за нов автомобил в САЩ достига рекордните 523 долара през 2018 г.

Добрата новина е, че „разходите за автомобил са категорията, която най-лесно може да бъде контролирана,“ казва The Money Wizard. Той карал 13-годишен пикап, преди да се сдобие с Mazda 3, която купува за 13 000 долара в борй, което означава, че сега не плаща месечни вниски. „Разумният подход към обновяването на автомобила е от ключово значение.“

Можете също така да пестите от гориво, като пътувате заедно с колеги или съседи до работа. Ако пък живеете в район, където обществения транспорт е удобен за вас, можете да го ползвате поне по няколко дни в седмицата. Така може и да не спестите време, но пък има вероятност да спестите пари.

Последно, ако живеете съвсем близо до работата си, помислете за закупуването на велосипед, който лесно може да се изплати за по-малко от месец.

Според Трент Хам, автор на The Simple Dollar, човек може да пести по няколко хиляди годишно, оставяйки колата си в гаража и придвижвайки се с велосипед. Освен това пътуването с велосипед до и от работа е и физическа тренировка.

Източник/ци: https://ekipnews.com/%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!