Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Напрежението расте! САЩ и НАТО плашат Русия с "опции за военен отговор", Москва с ответни мерки

САЩ ще работят със страните от НАТО и други съюзници, за да попречат на Русия да извлече каквито и да било военни предимства от нарушаване на договори, заяви президентът Доналд Тръмп в изявление, цитирано от ДПА и БТА.

"Ще предприемем разработване на наши собствени опции за военен отговор и ще работим с НАТО и другите ни съюзници и партньори, за да не позволим на Русия да извлече каквото и да било военно предимство от своето противозаконно поведение", се казва в комюникето, разпространено от Белия дом.

Американското президентство подчертава, че съюзниците от НАТО напълно подкрепят САЩ, защото разбират заплахата, която представляват нарушенията от Русия и рисковете за оръжейния контрол от пренебрегването на нарушаването на договори.

Комюникето бе разпространено във връзка с направеното днес съобщение, че Съединените щати от утре ще спрат да изпълняват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Държавният секретар Майк Помпео каза още, че Вашингтон ще се изтегли до 6 месеца от това ключово споразумение с Москва, ако тя не престане да го нарушава.

В същото време Помпео изрази надежда, че Русия ще започне отново да спазва договора, и каза, че САЩ са готови да преговарят с нея по въпроса.

НАТО "напълно подкрепя" САЩ в решението им да спрат да изпълняват задълженията си по ключов ракетен договор с Русия, предаде Ройтерс, цитирайки комюнике на Алианса.

"Съединените щати предприемат това действие в отговор на значителните рискове за евроатлантическата сигурност в резултат на прикритото тестване, производство и разполагане на наземно базираните крилати ракетни системи 9M729 ("Новатор")", се припомня в изявлението. НАТО подчертава, че "съюзниците напълно подкрепят това действие".

Москва категорично отрича да е нарушавала договора и на свой ред обвинява Вашингтон, че разполага забранени елементи от ПРО в Централна и Източна Европа. 

Москва си запазва правото да реагира и да предприеме мерки във връзка със спирането от страна на Вашингтон на 2 февруари на изпълнението на задълженията му по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в програмата "60 минути" на телевизионния канал "Россия-1", цитирана от TACC.

"Ако американската страна най-накрая формира становището си и се оттегли от ДРСМО, Москва си запазва правото да реагира съответно. Естествено, това ще бъде направено", каза дипломатът.

Оттеглянето на САЩ от ДРСМО е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от международни правни задължения в различни области, каза Захарова. "Всъщност, това е само една част от общата американска концепция за прекъсване и излизане от голям брой международни споразумения", отбеляза тя. "Следователно въпросът е не само за оттеглянето от този договор, не става въпрос за Китай или други международни фактори за сигурност. Това е стратегия на Съединените щати да се оттеглят от своите международни правни задължения в различни области. "

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Naprezhenieto-raste--SASht-i-NATO-plashat-Rusiya-s--quot-optsii-za-voenen-otgovor-quot--/174287/7/96

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!