Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Официално: Италия вече е в рецесия


Страната отбеляза второ поредно тримесечие на спад на икономиката

Официално: Италия е в рецесия.

Производството в четвъртата по големина икономика в Европа се е свило с 0.2% през четвъртото тримесечие, след спад от 0.1% през предходното тримесечие, съобщи статистическата агенция Istat. 
По дефиниция рецесията се определя при две последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Спадът е по-голям от очакваното, така че анализаторите очакваха рецесия, след като множество данни показаха как основите на италианската икономика продължават да изпитват затруднения, коментира Бизнесинсайдър.

Правителството, което встъпи в длъжност през юни миналата година, отбелязва, че третата по големина икономика на еврозоната отслабва от началото на 2017 г. и наскоро бе засегната от забавянето на основните търговски партньори на Италия като Китай и Германия.

Критиците твърдят, че коалиционните партии са влошили ситуацията, водейки битка с Брюксел за фискалната политика, създавайки загуба на доверие на пазарите, което е довело до повишаване на лихвите на Италия и е нанесло вреди на икономиката.

Премиерът Джузепе Конте каза в сряда, че данните за четвъртото тримесечие ще бъдат отрицателни, но добави, че са налице условия за възстановяване през втората половина на тази година.

За цялата 2018 г. растежът достига 1%, което е спад спрямо 1,6% през 2017 година.

Кабинетът, съставен от Движение 5 звезди и дясната партия Лига целят постигането на 1% ръст на БВП тази година, но повечето независими органи очакват да е малко над 0,5%.

Проучване на Ройтерс, проведено сред 46 икономисти, публикува този месец прогнозата за ръст от 2019 г. с 0,7%. Прогнозите на Централната банка на Италия и на Международния валутен фонд са за растеж от 0,6%.

Коалицията одобри експанзионен бюджет през декември, насочен към отхвърляне на нарастващата заплаха от рецесия.

Бюджетът, който беше променен след възраженията на Европейската комисия, че няма да намали високия държавен дълг на Италия, включва нова схема за подпомагане на бедните с минимален базов доход и позволява на хората да се пенсионират по-рано. Той също така намалява данъците за самоосигуряващите се лица.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/10/italiya-veche-e-v-retsesiya.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!