Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корнелия Нинова: Оглушително е мълчанието на премиера за "Ало, Банов съм"

Оглушително е мълчанието на премиера за „Ало, Банов съм“ - няма сини и червени лампи, изведнъж светлините в Министерски съвет угаснаха. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група, предаде Агенция „Фокус“.

„Уважаеми български граждани и колеги, от вчера държавата ни за пореден път е разтресена от скандал за корупция при управляващите. След като Елена Йончева и колеги депутати изнесоха информация. Разбира се, реакцията на управляващите не закъсня, но тя е паническа, объркана, противоречива и изобилства от лъжи“, обясни Нинова.

„Депутати от ГЕРБ веднага нарекоха изнесената информация компромат и помия, но вицепремиерът Дончев разпореди проверка. В коя държава вицепремиер разпорежда проверка на компромати и се занимава с помия? Компроматите и помията се отхвърлят безапелационно“, каза Корнелия Нинова.

Тя посочи, че управляващите се оплитат в лъжи и визира изказването на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Защо г-жо Фандъкова, се объркахте? Уж общината не участвала, но давала 6 млн. лв. Това са парите на софиянци“, допълни Нинова.

„Продължавам с лъжите – Елена Йончева и БСП не са подали нито един сигнал до органите нито за оградата, нито за „Кумгейт“, нито за строителство на пътища“, каза Нинова и визира редицата сигнали по тези случаи.

„Вчера главният прокурор се самосезира. Надявам се, че по същия начин прокуратурата ще се самосезира и ще влезе в Министерството на регионалното развитие, където този проект се одобрява и съгласува“, добави лидерът на БСП.

"Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, Корупция“ - промяната изисква смелост и колкото по-рано я поискат българите, толкова по-рано ще я почувстват", заяви още Корнелия Нинова.

“Поне пет извода от този случай. Той не е единичен, а е поредният за управлението на всички правителства на Бойко Борисов. Имахме „Ало, Ваньо“, „Ало, Кокинов“, сега имаме „Ало, Банов съм“. Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, Корупция“, „Ало, Кражби“. Това е модел на управление, на задкулисие, където политическа власт, част от съдебната власт и сенчестият бизнес са заедно в името на личния си интерес и на личния си джоб, а не на обществения. Второ, това е модел на две различни реалности на паралелната държава. В очите на управляващите всичко цъфти и се развива, никнат заводи като гъби, бълват продукция. Инвеститорите се надпреварват да дойдат, а театрите са препълнени“, заяви Нинова.

По думите ѝ това е ярък опит да се подменят принципите на правовата държава и свободата на мнение с диктатура.

„Всеки, който критикува властта и изнася данни за кражби, независимо дали е разследващ журналист, опозиционна партия, или президент, е наричан от управляващите клеветник, лъжец“, заяви тя.

„Четвърти извод – каква администрация създаде Бойко Борисов по време на своето 10-годишно управление? Партийните калинки, които са послушни и подписват всякакви документи безапелационно са на почит и с бонуси. Истинската, автентичната, професионално подготвената администрация, която не е съгласна с това, от вчера са схемаджии и изнудвачи. Пети извод - според Лиляна Павлова на откриването на същото това „Ларго“ са изразходени 53 млн. лв. европейски пари. ГЕРБ – гражданите за европейско развитие се превръщате в граждани за антиевропейско развитие на България“, изтъкна Нинова.

„Ако българският народ е търпелив, европейският данъкоплатец не е“, подчерта лидерът на БСП. По думите й България не е получила тези средства, за да се отклоняват в частни джобове. „Според ГЕРБ е антиевропейско поведение да отхвърлиш Истанбулската конвенция, джендър идеологията и пакта за миграция. Това според тях е антиевроепйско, но е европейско безстопанствено да пилееш европейските пари“, допълни още Нинова.

„Следващите месеци ще говорим коя е истинската и автентична Европа. Тези 5 белега на случая Банов са белези на начина на управление, те не са прецедент. Те са практика. Тази практика не може да се промени със смяната на един министър с друг“, поясни тя.

По думите й тази практика изисква дълбока промяна в модела на управлението. Лидерът на БСП изтъкна, че тази промяна изисква смелост от много хора.

„Тя зависи от всеки от вас, уважаеми българи. Колкото по-рано я поискате, толкова по-рано ще я почувствате. Ние вярваме, че тя идва скоро“, заяви Корнелия Нинова.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Korneliya-Ninova--Oglushitelno-e-malchanieto-na-premiera-za--quot-Alo--Banov-sam-quot--/174144/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!