Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румяна Арнаудова: В записа на Йончева има даннни за престъпления

Данните сочат престъпление по служба и безстопанственост. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод изнесената по-рано днес информация от депутата от БСП Елена Йончева, че министърът на културата Боил Банов е опростил на фирма изпълнител на обекта неустойка от 700 хиляди лева.

Екип от трима прокурори ще стартира днес проверка, като се изиска цялата документация по случая. Ще бъдат снети обяснения от всички лица, които имат информация по случая, за да бъде изяснено това, което ни е необходимо да решим дали да започем наказателно производство, заяви Арнаудова.

Когато прослушахме тези записи, разпознахме гласове на хора, които считаме за автори на престъпленията. Ще поканим тези хора на разговор, уточни говорителят на главния прокурор.

Фактът, че главният прокурор се самосезира, е законен довод за започване на проверка. Полагаме максимални усилия максимално бързо да стигнем до извод има ли престъпление или не. По този начин действахме и когато имаше сигнал от тримата представители на ГЕРБ за г-жа Елена Йончева, каза още Румяна Арнаудова. 

Очевидно се касае за някакво неизпълнение по случая с министър Банов, след като има неустойка, фиксирана по данните на Елена Йончева в размер на 700 хил. лв., каза Румяна Арнаудова.

„Вероятно има комуникация, която ние днес ще изземем и ще установим, за да се покажат пътищата от тук нататък“, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й не подаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко неподаване на сигнал е инкриминирано като престъпление от общ характер.

„Така нареченото престъпление недоносничество, касае други престъпления, но не и това, за което имаме налице данни за престъпление по служба и евентуална безстопанственост. Този служител, който си е замълчал, може би има някакви аргументи за това свое поведение, а ние ще положим усилия да установим кое е лицето, което е направило записа и ще вземем всички мерки за сигурност, ако той все още се притеснява за здравето и положението си в обществото. Ще бъдат снети всички обяснения от всички лица, до които достигнем и които желаят да съдействат на Прокуратурата, за да разкрием тази афера“, подчерта Румяна Арнаудова, като заяви, че още днес Специализираната прокуратура ще посети министър Боил Банов и той ще бъде първият разпитан.

„На практика писмото, с което се изисква информация, вече е готово и ще бъде предявено за изпълнение на самия него. Разпознаваме и други гласове, за това и към тези хора ще подходи прокуратурата внимателно и отговорно, като ги поканим да дадат обяснение. Законният срок, в който трябва да дадат обяснение, е 2 месеца, но може да се удължи с 1 месец. Уверявам ви, когато става въпрос за действащ министър, прокуратурата не чака да изтекат сроковете, а действа незабавно“, категорично отбеляза говорителят на главния прокурор и подчерта, че ако се окаже, че тези факти и събрани данни, които са иззети от прокуратурата са верни и се докажат с подкрепени доказателства, при повдигнато обвинение може да се поиска отстраняване от длъжност на министъра на културата. „Ако дотогава лицето все още изпълнява длъжността министър на културата, нямайте съмнение, че специализираната прокуратура ще го поиска“, каза още тя. 

„Това, което ще бъде предприето в рамките още на днешния ден, е Специализираната прокуратура да изземе цялата документация, която е относима към казуса за изграждането и евентуалните ремонтни дейности по „Ларгото“. Ще започнат още днес разпити на хора, които имат отношение към случая и които са запознати с фактите по изграждането на този обект, както и с последяващите действия на самото министерство, представени от г-жа Йончева като „опрощаване на неустойка в размер на 700 хил. лв.“, подчерта говорителят на главния прокурор, като отбеляза, че към настоящия момент все още сигнал не е постъпил в прокуратурата от Елена Йончева.

„Очакваме записа, за който тя самата съобщи, че ще бъде представен в пълния си вариант на прокуратурата. По правило, тези записи биха могли да се използват като годно доказателствено средство, но тъй като не са създадени в условията на специални разузнавателни средства, начина, по който ние бихме могли да го приобщим, като доказателство е назначаване на експертиза“, каза Арнаудова и поясни, че ако дойде този запис ще се направи и експертиза.

„Тази експертиза първо ще установи какви са думите, които са използвани и разбира се, от кого в случай, че имаме сравнителен материал на глас. Т.е. тази експертиза ще установи и съдържанието и авторството на направените изявления в рамките на този разговор, за който чухме. Това, което на нас ни е известно и от публични източници е, че дружеството, което е окачествявало строителството е дружество по Закона за задълженията и договорите, така че всички онези дружества, които са били част от този консорциум ще бъдат поканени за да дадат сведения за това кой в каква част и по какъв начин е участвал в строителството“, посочи още говорителят на главния прокурор и подчерта, че в момента няма никаква информация в прокуратурата по казуса, защото главният прокурор се сезира преди около 1 час.
По думите й на първото място ще бъде посетено от прокурорите от специализираната прокуратура Министерството на културата. „Още в рамките на днешния ден те ще отидат там, ще се изземе цялата документация и по нея ние ще установим и първоначалния процес по сключване на договори и поседяващите действия на самото министерство по приемане на изпълнението на този договор и тези твърдения, за които сме сезирани за опрощаване на неустойки“, каза още тя. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Rumyana-Arnaudova--V-zapisa-na-Yoncheva-ima-dannni-za-prestapleniya/174081/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!