Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Йончева: Вижте как Боил Банов опрощава 700 000 лв. на частна фирма за Ларгото!

Записът на аферата е "Ало, Банов съм!" е направен от служител на Министерство на културата

Журналистът Елена Йончева представи аферата "Ало, Банов съм!" със запис, на който се вижда как министърът на културата Боил Банов опрощава огромни пари на частна фирма. Става дума за 700 хиляди лева. Средставата са европейски, а парите са неустойка за частна фирма, която работела по проект за ремонта на Ларгото, културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап. 

На "Позитано" 20 Йончева пусна филм, в който се вижка как днешният министър се грижи за интересите на частна фирма. Той дава указания как да бъдат подправени документи, за да не си вземе държавата неустойката от 700 хиляди. Целта е да се избегне завеждане на дело от страна на държавата за наустойка към частна фирма заради забавяне на изпълнение.

Изпълнител на “Ларгото” е ДЗЗД “Антична Сердика”. 

Записът е направен от служител, който преценил, че така ще има защита. Защото служителите са съзнавали, че подписват грешни книжа и са се опасявали от реакция на правозащитните органи.

Направен е през март 2016 г., когато Боил Банов е бил зам.-министър на културата.

"Има служител от министерството, който е бил на тези разговори, но пожела да остане анонимен. е готов да свидетелства", разкри още Йончева.

"Тази афера "Ало, Банов съм", не е схема на г-н Банов, а схема на правителството на Борисов. Какъв е интересът на тогавашния зам.-министър да опрости тези 700 000 евро и защо защитава интерес на частна фирма, а не на държавата", попита депутатката. 

Представителите на БСП са категорични, че въпросният запис се потвърждава и от документи, с които те разполагат. 

Социалистите заявиха, че ще настояват за оставката на Боил Банов. "Записът е направен през март 2016 година в кабинета на тогавашния заместник-министър Боил Банов", разкри Йочнева. Тя добави, че този сигнал ще бъде внесен в ОЛАФ и в прокуратурата. Очаквам от ОЛАФ конкретна реакция, бе категорична Йончева. 

Пред медиите бяха излъчени 3 минути и половина от пълните записи. Елена Йочнева обясни, че пълния материал в немонтиран вид е над 7 минути и ще бъде излъчен в ефира на телевизия БСТВ. Ще бъде предоставен и на всички медии.  

Въпросът е какъв е интересът на Боил Банов да опрости 700 000 лева на частна фирма, посочи Йончева. 

Запитана с кого говори Боил Банов, Йончева каза: "Органите ще го установят". По телефона говори с двама различни души, добави тя и в крайна сметка уточни, че всъщност става въпрос за два разговора. Първият бил с инж. Драгомир Драганов от ДДЗ "Антична Сердика", а вторият - с Ангел Ангелов, от независим строителен контро. На разговорите присъствали и други служители на Министерството на културата - Татяна Цановска, Ангел Ангелов и арх. Мечкунов. 

 Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени - колкото по-зависими са, толкова повече се издигат, заяви Йончева, след като записът бе излъчен.

Депутатът от БСП Пенчо Милков добави, че управляващият орган по проекта е регионалното министерство, а средствата са европейски и "няма начин МРРБ" да не е било в течение. 

Според БСП заключенията на АДФИ подкрепят твърденията им. Всички документи около тази обществена поръчка показват, че се е вървяло именно в посоката да не се търсят неустойки от изпълнителя, изтъкват червените. 

,Някой спомня ли си началото на миналата година, когато г-н Банов обясняваше за Ларгото, че има проблеми с осветлението и отводнителната система. Той е знаел от първа ръка за проблемите при извършването на строежа и е защитавал интересите на частния изпълнител. Нещо повече, изразходвал е обществени средства и европейски средства без каквато и да е грижа на добър стопанин. Тук говорим за модел на управление, защото това е поредния случай на манипулиране на обществена поръчка от страна на ГЕРБ. В този смисъл настояваме за оставката на министър Банов'', заяви народният представител от опозицията Димитър Данчев. 

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви пред Епицентър.бг , че заради забавянето на изпълнението на проекта той е разпоредил на юристите на Министерството да заведат дело срещу фирмата. Делото е минало на първа инстанция. 

Срещу Йончева пък се води разследване за пране на пари. Самата тя обяви, че това се прави, за да бъдат спряни нейните разследвания срещу кабинета.  

Целта на делото срещу мен е да ни държат нащрек, не да се стигне до истината, а всеки ден да се сипят обвинения, заяви Елена Йончева в отговор на въпрос, свързан с информация за обвиненията срещу нея от прокуратурата. 

Това е само началото, хората се страхуваха и затова чак сега започнаха да идват много документи при нас, заяви Йончева. И каза, че на "Позитано" 20 разполагат с много документи, които потвърждават изнесеното от нея.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Elena-Yoncheva-/174066/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!