Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Михаил Мирчев запали мрежата: Ключова фигура в бъдещата партия на Радев ще бъде Соломон Паси

Около президента Румен Радев има перспектива да бъде заформен нов политически проект, който, ако излезе на политическата сцена, лесно ще спечели 7%.

Това каза в предаването „Лице в лице” социологът проф. Михаил Мирчев.

Той обаче отхвърли тезата, че партията, ако бъде сформирана, ще се присъедини към БСП като коалиционен партньор с крайна цел – победа на изборите.

„Досега президентът беше много предпазлив и говореше повече с намеци, докато сега оценките са директни. Директно казва, че досегашната власт вече е докарала нещата до катастрофа. Политическата криза трябва да бъде развързана, за да се спасява България“, поясни проф. Михаил Мирчев, политолог и социолог.

Поне от една година насам президентът Румен Радев анонсира, че ще прави партия, твърди той.

„Аз бих подкрепил партия” – всички подразбират, че това ще бъде партия около него. Тя няма да бъде лява, няма да бъде социалистическа, ще бъде центристка. Ако гледаме лицата, които са близко до него, тази партия ще бъде препълнена с хора от бившето НДСВ. Ключова фигура ще бъде Соломон Паси. Много хора се заблуждават, че президентът Радев е проруски, про-Путински настроен, напротив – всички тези хора са проамерикански настроени”, коментира Мирчев.

Друг човек, който според него, ще стане част от потенциалния нов политически проект, ще бъде бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

През 2017 г. Герджиков оглави служебния кабинет, назначен от президента Радев. В тази връзка Мирчев коментира, че според него именно служебното правителство е спомогнало ГЕРБ да спечели вота тогава:

„Президентът е виновен за третия мандат на Борисов, защото му даде възможност да спечели изборите по един убедителен начин. А беше длъжен тогава – чрез инструментите на служебния кабинет, да ограничи беззаконието на тогавашните избори – парламентарните предсрочни избори през 2017 г. Ангажирам се с това нещо”.

Помолен да коментира днешния отчет на президента Румен Радев, Мирчев обясни: „Радев е симпатичен на много хора като човек, който изрича болката на България, но те се заблуждават, че ако има партия, зад която той ще застане, тя ще бъде лява или партньор на лявото. Аз много се съмнявам в това, гледайки хората, знаейки какво направи служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков.“

На въпрос какво е направил, Мирчев продължи с разсъжденията си: „Ами помогна на ГЕРБ да спечели за трети път изборите. Защото по никакъв начин не направи онези разследвания на криминални решения – с корупция, обществени поръчки, за които обещания влезе във властта, а после се отказа да го направи.“

„Хората да бяха видели истината за ГЕРБ преди две години, не сега. По-малко щяха да гласуват за ГЕРБ. Сега президентът Радев говори за опорочените изборни процедури, а защо тогава служебното правителство абсолютно нищо не направи. Казвам нещо много важно, и то в най-неподходящия момент, когато половината български народ се възхищава на президента Радев. Той е виновен за властта на Бойко Борисов-3, защото му даде възможност да си спечели изборите по един убедителен начин. А беше длъжен тогава чрез инструментите на служебния кабинет да ограничи беззаконието на изборите през 2017 г.“, продължи Мирчев.

Според него избирането на Радев е спечелено от БСП, от една страна, и е частичен подарък от ГЕРБ, от друга. защото „ГЕРБ не задвижи фалшифицирането“.

Мирчев отговори и на въпрос дали президентът е опасен за БСП? „Достатъчно е да не й пречи. Нищо особено не може да й помогне. Трябва му поне година-година и половина, за да избута част от другите средно големи партии.“

По случая с Елена Йончева, социологът заяви: „Скандалът с Елена Йончева е неочакваният ход, който беше подарен на БСП. Ако Йончева оглави листата за евроизборите, това ще бъде много силен ход. Много са печелившите неща, символите, които се натрупват и се концентрират в лицето на Йончева – че е израз на свободата на словото, свързано е и с с това, че мъничката, руса, синеока Йончева се изправя срещу Борисов. Дано тя издържи като човек. В момента се води война между бандитите. Аз лично се страхувам за нея. Аз съм й и приятел.“ 

Епицентър

Източник/ци: http://onovini.com/2019/01/%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!