Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дубайският владетел купува някои от най-известните луксозни хотели в Европа


Продавач е турският милиардер Ферит Шахенк

Турският милиардер Ферит Шахенк, който притежава някои от най-известните луксозни хотели в Европа, преговаря за продажбата им с инвестиционната компания, собственост на владетеля на Дубай, като част от сделка по преструктуриране на дълговете си.

Разговорите включват имоти, включително историческия Capri Palace в Италия, Aldrovandi Villa Borghese в Рим и истанбулския хотел Grand Hyatt, казват запознати анонимни източници пред Блумбърг.

Dubai Holding прави дю дилиджънс на Capri Palace и Aldrovandi, казва източникът. Фирмата, една от трите основни държавни холдингови компании в емирството, притежава Jumeirah Group, която вероятно ще оперира хотелите.

Dogus Holding AS на Шахенк, която притежава хотелите, отказа да коментира. Говорител на Dubai Holding, контролиран от шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, не отговори на исканията за коментар.

Шахенк, навремето най-богатият човек в Турция, инвестира много в хотелиерския бизнес у дома и в чужбина, след като продаде 31-процентния си дял в Turkiye Garanti Bankasi AS за почти 5,5 милиарда долара. 

Неговата компания търси купувачи за своите луксозни хотели в продължение на няколко месеца, казват хора, запознати с неговите планове, на фона на нарастващата загриженост, че спадът в лирата ще затрудни турски фирми да си осигурят нов външен дълг.

През декември Dogus Holding сключи сделка с група предимно местни банки за преструктуриране на част от заемите си. В тези разговори бяха осигурени около 2,5 млрд. долара заеми, но кредиторите поискаха компанията да продаде част от активите си.

Dogus се съгласи през ноември да продаде мадридския си хотел Villa Magna на мексиканската RLH Properties SAB de CV за 210 милиона евро (241 милиона долара), а по-рано миналата година се съгласи да продаде 17 процента от ресторантьорския си бизнес, който включва веригите Zuma и Nusr-Et, за 200 милиона долара. 

Холдингът също така продаде 25-процентен дял в D-Marinas BV, която има 10 пристанища в Турция, Гърция и Хърватия, на Европейската банка за възстановяване и развитие за 70 млн. евро през май.

За Dubai Holding придобиването на хотелите ще донесе нов фокус в бизнеса, тъй като до момента холдингът се фокусира предимно върху продажбата на активи и преструктурирането на дългове след имотната криза в емирството, коментира Блумбърг. Jumeirah Group вече разполага с луксозни хотели в Лондон, Малдивите и Майорка.

Dubai Holding е правил бизнес с Dogus и преди. През ноември фирмата и Meraas Holding LLC, строител на имоти в Дубай, подписаха споразумение, според което поделение на Dogus ще управлява яхтени пристанища в емирството.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/10/dubajskiyat-vladetel-kupuva-nyakoi-ot-naj-izvestnite-luksozni-hoteli-v-evropa.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!