Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Модният законодател Джорджо Армани има почти $6 млрд.

Снимка: Wikipedia


Как 84-годишният дизайнер харчи богатството си

Джорджо Армани, съосновател и единствен собственик на модна къща Armani, притежава богатство от 5,92 млрд. долара, според Bloomberg. Forbes обаче смята, че състоянието му е значително по-голямо - 7,4 млрд. долара.

Империята на Армани обхваща не само виссата мода, но и аксесоари, парфюми, грим, интериорен дизайн, недвижими имоти, ресторанти и хотели. Бизнес магнатът прави приходи от $ 2,7 млрд. през 2017 г., според Bloomberg, цитирайки данни от италианския бизнес регистър.

84-годишният дизайнер харчи част от богатството си, инвестирайки в множество частни домове по целия свят, от Италия през южна Франция до Карибския остров Антигуа. Той също така притежава луксозна 213-футова суперяхта.

Ето един поглед върху живота на известния дизайнер-милиардер, разказан от Бизнесинсайдър:

Армани е роден в северния италиански град Пиаченца през 1934 г. и по-късно посещава медицинското училище в Университета Пиаченца, две години преди да отбие военна служба.

Докато е в отпуск от армията, Армани започва работа в миланския магазин La Rinascente, където започва като отговорник за обличането на манекените на витрините и стига до позиция на закупчик на дрехи за магазина, отбелязвайки първия си досег с модата.

През 1965 г. Армани започва работа като дизайнер в модна къща Nino Cerruti, където се среща със Серджо Галеоти, който по-късно ще му стане бизнес партньор.

Двамата стартират Giorgio Armani SpA. през 1975 г., като Галеоти отговаря за бизнеса, а Армани - върху творческата част. Тогава Джорджо Армани е на 40 години.

Компанията се разраства и стига до САЩ през 1979 г., като привлича световно внимание, правейки облеклото на Ричард Гиър във филма от 1980 г. "Американски жиголо".

Въпреки смъртта на партньора му през 1985 г., Армани продължава да разширява бизнеса си през 80-те и 90-те години, въвеждайки нови марки, включително Emporio Armani.

Все повече знаменитости стават почитатели на дрехите му.

Армани е известен с андрогинния си подход към модата (смесването на мъжкото и женското начало). "Аз бях първият, който омекоти имиджа на мъжете и втвърди имиджа на жените", коментира Армани за своята марка.

"Обличах мъже в тъкани, използвани преди това само за женски облекла, и откраднах от мъжете това, което жените искаха и се нуждаеха - властта на костюма", казва още той.

През 2005 г. Армани стартира и Armani Hotels & Resorts, която управлява луксозни хотели в Дубай и Милано, Италия. През 2016 г. хотелът в Дубай бе обявен за най-луксозния хотел в света. Той се намира в Бурдж Халифа, най-високата в момента сграда в света. Има спа център, нощен клуб, три ресторанта и магазини Armani, разбира се.

Най-евтината стая в хотела през ноември 2018 г. е струвала $680 на нощувка.

Хотелът от веригата в Милано отваря през 2011 г.

Armani има ресторанти по целия свят, включително Armani/Ristorante на Пето авеню в Ню Йорк.

Империята има и кафенета в Кан, Франция и Доха, Катар, както и на други места.

Има и поделение за луксозно обзавеждане и интериорен дизайн - Armani Casa.

Дизайнът на Армани се разпростира и върху превозните средства. През 2003 г. той си сътрудничи с Mercedes-Benz, за да проектира елегантна спортна кола Mercedes-Benz CLK. Произведени са само 100 бройки.

Брандът има стотици магазини по целия свят към 2018 г., от Италия и САЩ до Китай, Хонконг, Тайван, Сингапур, Русия и Мароко. 

84-годишният Армани харчи част от богатството си за имоти по света, - в Италия, в Сен Тропе във Франция, на карибския остров Антигуа. Един от домовете на Армани се намира на малко известния италиански остров Пантелерия. Имението му на острова се нарича Кала Гадир и включва седем къщи с открити тераси, басейн и персонал от 12 души. Той купува имота на североизточния бряг през 1979 г., три години след първото си посещение там.

Според информации в медиите Армани прекарва шест седмици всяко лято с приятели, плавайки с неговата яхта от Сен Тропе около средиземноморските острови,включително Ибиса, Форментера и Сардиния, и след това обиколката завършва в Пантелерия.

Черната яхта на милиардера е 213-футова, нарича се Main и е построена от италианската компания Codecasa.

Той сам е проектирал интериора й.

Армани има къща и на карибския остров Антигуа. Тя се извисява на скала с изглед към залива Galley на западния бряг на острова.

Дизайнерът със сигурност си пада по островите. Той е редовен посетител на гръцкия остров Патмос, който привлича ВИП-ове от цял свят заради спокойствието си, според CNN.

Но се твърди, че италианецът притежава къща и в луксозния ски курорт Сейнт Мориц в швейцарските Алпи.

Като известен дизайнер, той често може да бъде видян с множество звезди. Често и сниман със семейство Клуни, твърди се, че е много близък  режисьора Мартин Скорсезе.

През 2015 г. дизайнерът обяви, че няма намерение скоро да се пенсионира и да спре да работи, както и че възнамерява, докато е жив, да остане единствен акционер в компанията, която основава и носи името му.

През 2016 г. той основа фондация на свое име, на която ще завещае част от състоянието си.

През 2017 г. той обсъди как може да изглежда един евентуален наследник на неговата империя в интервю за италианската телевизия.

"Имам няколко малки наследници", каза Армани в интервюто, имайки предвид двете си племенници, племенника си и дългогодишния си помощник Панталео Дел'Орко. "(Това са) хора, които биха могли да вършат добри неща, следвайки пътя, проправен от мен".

Той обаче не е посочил досега категорично нито едно име за свой наследник.

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/10/modniyat-zakonodatel-dzhordzho-armani-ima-pochti-6-mlrd.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!