Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Йончева: Срещу мен се води бандитска разправа от хора на ГЕРБ

Министър и зам.-министър прикриват корупция и това е станало норма в управлението, заяви тя

Обявяването на обвинението от прокуратурата дойде във времето, когато Борисов каза, че опозицията избива зъбите на ГЕРБ и трябва да бъдат взети необходимите мерки.

"Срещу мен се води бандитска разправа от хора на ГЕРБ".

Това заяви в студиото на "Здравей България" по Нова тв Елена Йончева.

"Аз осъдих не само премиера, осъдих цялата партия ГЕРБ за клевета", поясни Йончева и допусна, че именно след това е активирана тази атака срещу нея. 

Тя разясни, че е плащала данъци върху всички средства, които е получавала за производството на филмите си, обяви, че от Тв 7 са й препоръчали да направи фирма с офшорка. 

"В момента обжалваме наложената ми парична гаранция", обясни депутатът от левицата.  Тя е обвинена в пране на пари. Според обвинението тя е получила сумата от  645 000 лв. във фирма, достъп до средствата, на която е имала единствено Йончева. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания.

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми”, обясни Йончева.

Тя разкри, че досега винаги е взимала техника под наем, което й е създавало неудобства по време на снимките по горещите точки на планетата. "Трудно ми беше дори да наемам оператор в Алепу, например, където не е сигурно дали ще се върнеш жив", каза тя. 

Йончева заяви, че парите не са й дадени като възнаграждение и затова се наложило да бъде създадена трета фирма. Дружеството, което дава тези средства за купуване на техниката и за производството на тези документални филми, трябва да има юридически и финансов контрол, обясни тя.

„Лично за мен е по-удобно да ги преведат на моята фирма. Тогава те няма да имат контрол над средствата. Почти всички големи телевизии и техните собственици имат много фирми и те  участват в офшорни фирми и това е практика не само в България и е законно. Това, което ви казвам  е практика”, каза Йончева. 

Журналистът уточни, че досега е заснела 7 документални филми.

Първият е в обсадения сирийски град Алепо. "По нас е стреляно даже докато снимаме. Смятате ли, че някой ще прави финансови машинации, отивайки в Алепо, откъдето не знае дали ще се върне. Направихме филм и в Украйна, след който влязох в черния списък на Пшорошенко заедно с още 30 журналисти. Това означава, че сме заплаха за националната сигурност. В Украйна също стреляха по нас, докато снимахме", каза журналистката.  

И поясни: "Юристи от ТВ7 ми предложиха да сключа договор с тази фирма, логично е да предположа, че това е фирма на ТВ7".  

 Обвинението за пране на пари е абсурдно, заяви категорично Йончева.

Сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България. Цялата техника е закупена по банков път със съответната фактура. Филмите са налични и са излъчени. 

Това дори не е политическа репресия. Аз смятам, че това е бандитска разправа. В началото смятах, че е политическа репресия, когато поискаха да ми бъде снет имунитетът. Сега съм убедена, че е бандитска разправа. Това е така, защото свалянето на имунитета беше поискано буквално преди да поискаме официално проверка на българските магистрали.

Обявяването на обвинението от прокуратурата дойде във времето, когато Борисов каза, че опозицията избива зъбите на ГЕРБ и трябва да бъдат взети необходимите мерки. След това ГЕРБ казва, че няма нищо общо с това обвинение, а как да няма нищо общо, след като то е повдигнато след внесен сигнал на Тома Биков, Антон Тодоров и Делян Добрев”, обясни Елена Йончева. 

"Ползата за управляващите от обвинението срещу мен е да бъде омаскаран един човек, да бъде накаран да си затвори устата и да бъде сплашен всеки, който иска да говори за всички безобразия на управляващите", подчерта Йончева. 

Във връзка с новите си разкрития, за които Корнелия Нинова съобщи на конгреса на БСП, Йончева поясни: "Става дума за министър и зам.-министър, които покриват корупция и това е станало норма в управлението".

"Става дума за търговия за влияние в областта на енергетиката, за злоупотреба с власт",  обясни тя за разследването си, което ще представи в следващите дни.  

"Всички институции в България са замесени в грабежа, извършван в последните 10 години. Ще оповестим факти, с които ще покажем как тази корупция се е превърнала в норма. Ще разкрием конкретните механизми – става дума за министър и заместник-министър, поясни Елена Йончева.

"Това разледване изцяло покрива информацията, която е дадена за България от Държавния департамент на САЩ – за корупция при големите инфраструктурни проекти. Още същия ден ще подадем и сигнал в прокуратурата", каза още Елена Йончева.


Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Elena-Yoncheva--Sreshtu-men-se-vodi-banditska-ataka-ot-hora-na-GERB/173898/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!