Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България се събужда за нови протести – вчера въстана Благоевград, днес се бунтуват във Видин

big_1

Граждани на Видин излизат днес отново на протест с искане за строителство на магистрала до града, съобщава БНР.

Година след първите демонстрации организаторите твърдят, че сроковете по графика за изграждане на пътя Видин – Ботевград, за които има решение на Министерски съвет от март миналата година, не се спазват, а забавянето е с повече от 8 месеца. Протестиращите настояват виновните да понесат отговорност.

Според Росица Кирова, председател на гражданско обединение „Единни за промяна“ не са направени предложения за промени в общите устройствени планове на общините Видин и Димово и затова се е стигнало до законодателна промяна.

„Кой ще поеме отговорност за това, че резултатът от желанието на видинските граждани и от желанието на българското правителство, до момента е нулев“, попита тя.

Кметът на Видин Огнян Ценков бе категоричен, че не може да бъде упрекван.

„Нито аз, нито община Видин не може да бъде обвинявана в някакви действия, с които е възпрепятствано или забавено изграждането на магистралния път Видин – Ботевград“, смята той.

„Причината да се стигне до промени в закона за устройство на територията е правен казус, който досега не е имало за други отсечки в страната“, обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

„А дали промяната в закона, която направихме е по-дълга като процедиране в Народното събрание, или промяната на общия устройствен план може да се окаже, че е промяната на общия устройствен план е по-дълго като процедура“, добави тя.

Протестът започва в 11 часа с автошествие през града. 

protest_blagoevgrad_bgnes

С митинг пред община Благоевград и шествие по улиците на града бяха подновени протестите срещу социалното неравенство.

Недоволството беше прекратено преди коледните и новогодишни празници. Вчера протестът беше и срещу повишаването цените на тока, водата и данъците.

„Поскъпнаха цените на тока, водата, данъците. В Благоевград затвориха цигарената фабрика и цеха за волани, последни сме по инвестиции. Протестът ни не е подкрепян от нито една партия. Искаме съд за виновните, довели до това положение българина”, каза организаторът на протеста Николай Котанов, цитира БГНЕС.

Бгнес, Фрогнюз, Петел

Източник/ци: http://onovini.com/2019/01/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B2/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!