Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: България е в клинична демографска смърт и изчезва, корупцията е официална политика

1548493583

30 години спойката между пари и политика дърпа конците на държавата. Държавата е превзета от малцина, този модел не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен.

Това бяха две от основните тези на лидера на БСП Корнелия Нинова в словото й пред 49-ия конгрес на БСП.

България е в клинична демографска смърт, изтъкна в конгреса си лидерът на БСП. Докато премиерът светва сини и червени лампички, угасва по един малък град, изтъкна тя, припомняйки словото на Борисов от националното съвещание на ГЕРБ. Там той предупреди актива на управляващата партия, че ако не им светне червената лампичка, той ще им светне синя.

ГЕРБ са десетгодишно минало и провалено настояще, а нашият разговор днес е за бъдещето, бе категорична в словото си Нинова.

Премиерът Борисов е неспособен да овладее ситуацията, макар че в ключов момент винаги получава помощ от ДПС, смята Нинова.

„Скъпи българи, днес ще разговаряме и ще вземем решение за бъдещето, бъдещето на всеки един от нас, на България и на Европа. Вече 30 години живеем в преход, за който всички политически партии носим своята отговорност. Тези години икономически кръгове си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази спойка от пари и политика продължава да управлява и да се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна държава, но тя дърпа конците на истинската“, започна словото си Нинова.

И подчерта, че България е с най-висока смъртност и с най-голям отрицателен прираст в ЕС.

„В последните 10 години, в които управляват ГЕРБ, към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито, свободата на словото е потъпкано. Различното мнение се преследва. Това не може да продължава. Моделът трябва да бъде сменен“, каза още Нинова.

ГЕРБ ни превърна в премиерска република. Днешната изпълнителна власт използва съдебната, за да преследва опонентите си.

Всичко това доби конкретен израз в политическия процес срещу Елена Йончева. Защото си позволи да започне проверка вярна ли е информацията, че премиерът на България има къща в Барселона.

Елена прави разследване, в което ще докаже с документи и свидетели корупция по най-високите етажи на властта. Там става въпрос за сговор в МС на министри за корупция и за заличаване на нейните следи, каза още от трибуната на конгреса Корнелия Нинова.

„Последният месец Елена прави разследване, което ще представи следващата седмица на екрана на БСТВ. Тя ще докаже с документи, със свидетели, с всички необходими доказателства корупция в най-високите етажи на властта. Там отговорност няма да носи някой директор на Агенция или чиновник, там става въпрос за сговор в Министерски съвет на министри за корупция и за заличаване на нейните следи“, бяха думите на Нинова.

И тя е наказана, не със съдебен процес, а с политически. Предлагам конгресът да излезе с декларация срещу Елена Йончева, каза от трибуната Нинова.

„Елена има нужда в тези дни от нашата подкрепа. Тя няма да се уплаши, ние няма да се уплашим. Това не е декларация в защита на частния случай, а битка за държавността. Това е битка за правовата държава, срещу корупцията, защото след малко ще говоря пред вас какви политики предлагаме, за да променим България и стандарта на живот на нашите сънародници. Пари има, но управлението ги краде“, подчерта лидерът на БСП.

Лидерът на БСП изтъкна, че партиите от Обединени патриоти се опитват да се спасят, като се разграничат от управлението.

„Корабът на управлението потъва и първи го напускат „Обединени патриоти“. Те досега осигуряваха попътен вятър, но днес се опитват да се спасят като се разграничат“, каза още Нинова.

Тя припомни, че сега от ВМРО са предложили данък лукс, но само преди месец са подкрепили бюджета на страната, където няма такова нещо. Че само преди месец Волен Сидеров е подкрепил кабинета в гласуването на вота на недоверие.

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!