Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-опасните приложения за Android

kaldata.com

Изследователската компания Metric Labs обяви VPN приложенията за Android, които не осигуряват безопасност, а създават реален риск за изтичане на потребителските данни или прехвърлят трафика на потребителите към трета страна.

VPN (Virtual Private Network) или виртуалната частна мрежа криптира интернет връзката на потребителя и пренасочва неговия трафик да минава през отдалечен сървър, за да се скрие неговия IP адрес. Когато се използва VPN, данните първо отиват до VPN сървъра и след това VPN услугата ги изпраща към желания сървър.

Експертът на компанията Metric Labs Саймън Милиано (Simon Migliano) внимателно изследва и анализира около 150 безплатни приложени и откри редица необявени функции, които оказват твърде негативно влияние върху информационната безопасност и личните данни на потребителите.

Основни моменти при откритите опасни VPN приложения:
Списъкът на Metric Labs с най-опасните VPN приложения за Android

Десетте най-опасни приложения от този списък са създадени от на практика неизвестни китайски компании, като тези програми са изтеглени над 260 милиона пъти. Не се знае точно с каква цел се използват трафика и потребителските данни, но е очевидно, че тези приложения не могат да осигурят никаква безопасност и тяхното използване е безсмислено и дори по-зле – вредно.

Добре е да се има предвид, че VPN услугите с голям брой потребители изискват солидни разходи за криптиране, маскиране и тунелиране на трафика. След като не получават пари от потребителите, тези VPN-и трябва някак да покриват разходите си и да работят на печалба. Използват се разнообразни схеми: от съвместна работа с компании, на които е необходима анонимна статистика, до продажбата на събраните данни в даркнет. Как точно ще се използва тази информация зависи от ръцете, в които е попаднала.

Източник/ци: https://petel.bg/Nay-opasnite-prilozheniya-za-Android__300556

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!