Следвайте "Буднаера" в Телеграм

5 възможни причини за болки в стъпалата

Разберете най-честите причини за поява на болки в стъпалата и как да се погрижите за тях, така че отново да ходите леко

Човешкото стъпало е създадено за да носи тежестта на тялото ни и да осигурява плавното ни движение. То е сложно устроен биомеханичен апарат и ако изпитвате дискомфорт, причините може да са от най-различно естество. Важно е да знаете, че:

Тук обобщихме най-често срещаните прояви на дискомфорт, възможните причини и доказалите се в многогодишната ни практика решения:

Ето списък на най-честите оплаквания:

  1. Болки във възглавничките;

  2. Болки в свода;

  3. Болки в петата;

  4. Кокалчета и болки в кокалчето;

  5. Болки между 3-та и 4-та възглавничка;

Прегледайте бързия наръчник по-долу, който създадохме за Вас опирайки се на 9 годишния си опит. Ако се нуждаете се от по-задълбочена консултация, заповядайте в магазини Orto’s https://ortos.bg, направете си компютърна диагностика на стъпалата (безплатна и необвързваща), обсъдете състоянието на стъпалата си с компетентните ни и съпричастни сътруднички и изпробвайте веднага най-подходящите за вас ортопедични стелки и обувки. Вижте списък с магазините ни в София, Варна и Бургас тук.

  1. Болят ви възглавничките?

Това най-вероятно е метатарзалгия - възпаление на главичките на метатарзалните кости (така на медицински език се наричат възглавничките).

Възможните причини са:

Решение:

2. Болят ви сводовете?

Най-вероятната причина е наличието на плоскостъпие. Ако се случва още с първите крачки сутрин, това най-вероятно е плантарен фасциит - болезнено възпаление на плантарната фасция – плътната лента съединителна тъкан в основата на стъпалото, която свързва петата с пръстите на крака. Това състояние също е тясно свързано с плоскостъпието, затова по-долу ги разглеждаме заедно.

Възможно е да изпитвате и съпътстващи болки в глезена, коленете, таза и гърба.

Възможните причини за болки в сводовете са:

Решение:

Изпитвате ли пареща болка с първите стъпки сутрин? Най-вероятно това се дължи на шипове в петата - това са калциеви отлагания в основата на петната кост, там където за нея се захваща плантарната фасция;.

Възможните причини са:

РешениеТрябва да се отстрани причината за това състояние - разтягането на плантарната фасция.

4. Кокалчета и болки в кокалчетоКокалчетата (на медицински език се наричат буниони или халукс валгус) са едни от най-често срещаните източници на дискомфорт (основно при дамите). Това изпъкване на ставата често е свързано с подуване и с болка.

Възможните причини са:

Решение:

Важно - погрижете се навреме да спрете развитието на кокалчето - така ще си спестите появата на още по-неприятното качване на втория пръст върху палеца (пръст чукче).

5. Болка между 3-та и 4-та възглавничка

Това състояние се нарича “Неврома на Мортън” - състояние свързано с болка, подуване и/или възпаление на нерв, най-често при възглавничките между 3ти и 4ти пръст на крака. Симптомите включват остра болка, парене, и дори липса на усещане в засегнатата зона. Неврома на Мортън също може да доведе до скованост, изтръпване или спазми в предната част на стъпалото.Възможните причини са:

Решение:

Това са най-честите прояви на дискомфорт които срещаме и обгрижваме в orto’s. Бихме могли да сме ви по-полезни, ако посетите някой от магазините ни (вижте ги тук: https://ortos.bg/magazini) и си направите компютърна диагностика - така заедно ще научим повече за стъпалата ви. Заедно с това ще можете да изпробвате веднага най-подходящите за вас обувни решения (стелки и обувки). Заповядайте, очакваме ви!

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние. 

*  публикация

Източник/ци: https://petel.bg/5-vazmozhni-prichini-za-bolki-v-stapalata__299487

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!