Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Продажбата на гражданство ще е много сериозен проблем за Шенген. Управляващите си купуват власт с... 

Търговията с българско гражданство ни излага пред Европа и е много сериозен проблем пред влизането ни в Шенген, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който е и председател на временната анкетна комисия за проверка на даването на гражданство.

"Още през март ДПС поиска създаване на временна анкетна комисия, когато се появиха сигнали, че има търговия с българско гражданство само че тогава ГЕРБ и националистите не откликнаха на нашето искане", припомни Цонев.

И посочи, че искането им било прието едва, след като сигналите отвън зачестили и се стигнало до арести по темата. Тогава била създадена спецкомисията.

"Ако тази комисия беше създадена по-рано, щеше да е по-добре. Въпросът с българското гражданство е твърде сериозен, за да го подминем с лека ръка. Това е имиджов проблем. Получихме критики и от Европейската комисия. Много от хората, получили гражданство, не са имали право на това, сред тях има и криминално проявени", обърна внимание Йордан Цонев.

"Целите на комисията не се припокриват с целите на правораздаващите органи и следствието. Трябва да направим анализ защо това се е случило. Ако има дупки в законодателството, трябва да кажем какво да се промени. Ние присъди няма да издаваме", подчерта председателят на временната анкетна комисия за проверка на даването на гражданство. 

"Не е правилно, макар че с ВМРО сме тежки политически опоненти, да се обвинява политическа партия, защото редовите и членове нямат никаква вина. Друг е въпросът, кой е посочил длъжностните лица, каква е тяхната отговорност, какво ще кажат съответните органи", каза още той. 

Йордан Цонев призова всеки, който има информация или са му искани пари за българско гражданство да се свърже с него, като се ангажира да запази името на подалия сигнал в тайна.

"Това е много сериозен проблем за нашето членство в Шенген. Държава, която допуска криминални и всякакви други лица да стават граждани на ЕС няма шансове", заяви той.

Според Йордан Цонев по етнически принцип е отказвано гражданство.

"Имаме сигнали, при майка и баща етнически турци, български граждани, на тяхната дъщеря е отказано. Никъде не е казано, че български граждани са само етнически българи", посочи Йордан Цонев. 

Той коментира и промените в Закона за личните данни, за които се появиха съмнения, че застрашават свободата на словото и слагат край на разследващата журналистика. 

"Когато в Европа съставят някаква директива или регламент, които трябва да приемем в нашето законодателство, винаги наблюдаваме как ние преиграваме. Ако от Европа искат А и Б, ние правим цялата азбука. Когато се внесе определен законопроект, винаги тези, които го внасят, казват, че този закон е евроинтеграционен. Все повече директиви на Европейския съюз затварят определено пространство. Не би било добре да се ограничава дейността на медиите. Ние трябва да си пазим интереса, а в случая интересът ни е медиите да могат да разследват. От медиите дойдоха сигналите за българското гражданство", посочи зам.-председателят на ПГ на ДПС.

"Намираме се в политическо безвремие. Всеки закон, който поражда спорове в обществото ще бъде отлаган и махан от дневния ред, както стана със Закона за горивата, защото управляващите искат спокойствие преди изборите. В същото време няма нито една направена реформа. Не можем да си купуваме власт с време – това време го плаща България. Така не може - трябва да се изготви програма за дългосрочно развитие на България", каза още Йордан Цонев.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Yordan-Tsonev--Prodazhbata-na-grazhdanstvo-shte-e-mnogo-seriozen-problem-za-Shengen/173673/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!