Следвайте "Буднаера" в Телеграм

486 последователи на Фалун Гонг арестувани през ноември 2018 г.

преследване репресии Фалун Гонг Китай

(minghui.org)

статистика арести Китай Фалун Гонг

(minghui.org)

През ноември 2018 г. в Китай, 486 последователи на духовната практика Фалун Гонг са били арестувани, а други 103 подложени на тормоз, заради отказ да се откажат от убежденията си.

Данните са от доклад на уебсайта Минхуей, официален световен източник на новини за Фалун Гонг.

Фалун Гонг е преследвана от китайския комунистически режим от 1999 г. насам заради огромната си популярност, която е считана от комунистическата партия за заплаха за официалната власт.

Така през първите 11 месеца на 2018 г. арестуваните са общо 4483, а подложените на репресии 3973.

333 от новоарестуваните последователи остават зад решетките.

Полицаи обискират домовете на 178 последователи, и изнудват 18 да платят парични суми на обща стойност 308 720 юана (77 342 лв.), или средно около 17 151 юана (4297 лв) на човек.

На 28 ноември, полицаи конфискуват над 100 000 юана (20 053 лв.) от дома на Уан Чао, жителка на град Йентай, провинция Шандун. След което я арестуват и отвеждат в неизвестна посока.

След като на 13 ноември арестуват семейна двойка от град Баодзи, провинция Шаанси, полицаи ги изнудват да платят 50 000 юана (12 526 лв.). Съпругът е освободен след седем дена, а съпругата продължава да бъде задържана. Близките ѝ нямат информация за местонахождението ѝ.

Сред потърпевшите последователи, 28 са на възраст между 70 и 78 години, а 10 са над 80-годишни. Най-възрастна е Дзоу Гуейцин, 90-годишна, от провинция Вътрешна Монголия. Дзоу е арестувана на 18 ноември заради разпространяване на листовки с информация за Фалун Гонг. Жената губи съзнание, след като полицаи я заплашват със затвор. Освобождават я след два часа разпит в местен полицейски участък.

Арести и репресии са извършени в 24 провинции и общини под контрола на централната власт. Най-много арести са извършени в провинция Хъйлундзян (186), следвана от Шандун (80) и Ляонин (53). Най-много случаи на репресии има в провинция Хъйлундзян (27), следвана от Шандун (16) и Съчуан (10).

Много от арестите през ноември 2018 г. са групови. В провинция Хъйлундзян, на 9 ноември са арестувани 119 последователи от градовете Харбин, Дацин и околните райони. Има данни, че през месеците, предхождащи арестите, полицията е наблюдавала мобилните телефони на последователите и активността им в социалните мрежи. Полицията е арестувала последователите по списък с имена.

Броени дни след масовите арести в провинция Хъйлундзян, на 12 и 18 ноември са арестувани още 17 последователи от град Далиен, провинция Ляонин и 36 последователи от окръг Цинюн, провинция Шандун.

Полицаи в Баодзи, провинция Шаанси, засилват преследването на Фалун Гонг. През ноември арестуват най-малко 26 души, други 6 са тормозени.

Двама последователи в Баодзи: Уан Дзюсян и Гао Сяоуей, са арестувани на 21 ноември и отведени в хотел Линюн: неофициален затвор, използван от години от местните власти за задържане и изтезаване на последователи на Фалун Гонг.

Арестувана жена от Хъбей в критично състояние, баща ѝ умира

Пън Сиули, жителка на Цинхуандао, провинция Хъбей, е арестувана на 3 ноември, защото разговаряла с хората за Фалун Гонг. Полицаи обискират дома ѝ и я отвеждат в центъра за задържане в Цинхуандао.

Арестът на Пън причинява огромен стрес на 80-годишния ѝ баща. Той се разболява внезапно и умира пет дена по-късно. От центъра не позволяват на Пън да присъства на погребението на баща си.

В момента Пън е обявила гладна стачка, в знак на протест срещу преследването, на което е подложена. В резултат на продължителното гладуване, здравето ѝ се е влошило: физически немощна е, кръвното ѝ налягане е високо, пулсът непостоянен.

Майката на Пън, която е незряща, е съсипана заради семейната трагедия.

Полицай: "Позволено ни е да бием до смърт последователи на Фалун Гонг"

Чън Дзайшан, 80 г., от провинция Шандун, работи в двора на къщата си, когато сутринта на 9 ноември група полицаи нахлуват в дома му и го арестуват.

Полицаите обискират дома му и конфискуват книги на Фалун Гонг пред очите на съпругата му, която е на легло заради дългогодишно боледуване. След това го отвеждат в районния полицейски участък в Кайфа, където му нанасят побой.

Когато Чън протестира, полицай му отвръща: "Позволено ни е да бием до смърт последователи на Фалун Гонг".

Освобождават Чън в края на работния ден.

Арестуват отново жена, въпреки счупена бедрена кост

Ян Цисин, 73 г., от град Хъншуей, провинция Хъбей, е арестувана на 9 май 2017 г. заради разлепване на плакати с надпис "Фалун Дафа е добро".

Докато е в ареста, Ян е бита, в резултат на което получава фрактура на бедрената кост. Тъй като не може да се грижи за себе си, полицаите я освобождават под парична гаранция, съгласно съдебно решение от ноември 2017 г.

Преди да успее да се възстанови напълно, полицаи я арестуват отново в дома ѝ, на 1 ноември 2018 г. Натикват я в полицейска кола и отвеждат в градския център за задържане в Хъншуей.

Обясняват ѝ, че заповедта за ареста е издадена от съдия Джан Ин от Районния съд в Таочън.

Сега Ян е изправена пред риска отново да бъде лишена от свобода.

Упояват и тормозят жена от провинция Хубей

Тао Сиджън, 60 г., от провинция Хубей, е преместена на 14 септември 2018 г. в център за промиване на съзнанието в Банцяо, два месеца преди да изтече четиригодишната ѝ затворническа присъда. Там често ѝ нанасят побой, упояват я и лишават от сън, заради отказа ѝ да се отрече от убежденията си и да спре да практикува Фалун Гонг.

На 14 ноември 2018 г. я освобождават: немощна, с опадали зъби, трудно придвижваща се и с помрачен разсъдък.

Въпреки това, полицията продължава да я тормози: принуждава сина ѝ да я държи под наблюдение и да не ѝ позволява да напуска дома си.

Малтретират жена от провинция Гансу след изписване от болница

Гуо Цюнин, 60 г., от град Дзинчан, провинция Гансу, е задържана и изтезавана многократно заради отказ да се откаже от Фалун Гонг. В резултат на това, здравето ѝ е влошено и не може да се възстанови години след освобождаването ѝ.

Неотдавна Гуо влиза в болница за лечение. Скоро след като я изписват, полицаи идват в дома ѝ, за да я тормозят.

На 21 ноември 2018 г. сутринта, от полицията се обаждат на сина на Гуо и му нареждат да иде в дома на майка си. Когато пристига, полицаите вече са там и го принуждават да отключи вратата.

Провеждат тричасов обиск пред очите на все още прикованата на легло Гуо. Конфискуват всички вещи, свързани с Фалун Гонг, като книги, листовки и други.

Казват, че действат по сигнал, според който Гуо разпространявала книги за Фалун Гонг. Принуждават жената да подпише доклад за разпит, като поставят насила отпечатък от палеца ѝ върху документа.

Полицаи от Ханджоу тормозят жителка на град Харбин

Уан Южун от град Харбин, провинция Хъйлундзян, е арестувана през юни 2017 г., докато гостува на сина си в Ханджоу, провинция Джъдзян. Причина за ареста е, че поставила на обществено място плакат с надпис "Фалун Дафа е добро".

Освобождават Уан на 20 юли, след 30-дневно лишаване от свобода.

Но на 16 януари и 3 юни 2018 г. полицаи от Ханджоу пропътуват по 2400 км до Харбин, за да я арестуват отново.

Уан се принуждава да напусне дома си и да живее в нелегалност. Въпреки това на 22 ноември полицаите се връщат трети път, за да я търсят.

Когато съпругът на Уан обвинява полицията в тормоз на семейството му, един от полицаите признава, че използват тези пътувания за отдих по време на работа.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2018/12/11/173585.html

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/persecution-china/955-noemvri-2018-aresti-kitai-falun-gong-2.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!