Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Николай Стариков: Скоро ще започне ново преразпределяне на Европа

/Поглед.инфо/ Конгресът на САЩ заподозря Доналд Тръмп в „тайни”, които той уж е обсъждал по време на срещите си с Владимир Путин. Ако се предположи, че такова нещо се е случило, какви теми според вас може би са обсъдили лидерите? Какво мислите за намерението на Конгреса да разпита преводачите, работили на срещата?

Съществува традиция за обсъждане на важните въпроси зад закрити врати. Обикновено когато лидерите на две страни се срещат, за да обсъдят, например, запазването на амурския тигър или проблема с емисиите на въглеродни газове, се оказва, че те са обсъждали нещо друго. Какво се случва зад кулисите на голямата политика остава най-голяма тайна. Често може да се разбере единствено от мемоарите на участниците години по-късно. И ние няма да разберем скоро какво са обсъждали Тръмп и Путин.

Сега да преминем към американските проблеми. Основният удар по Тръмп е уж неговата проруска политика. При всеки случай, така смятат неговите противници. Въпреки това, действията на американския лидер не дават повод да се подозира, че той защитава интересите на друга страна, различна от САЩ. И няма доказателства, че да бъде подозиран в проруски възгледи.

Очевидно е, че Тръмп защитава интересите на САЩ, макар и по необичаен начин. Той не е направил нищо, което да навреди на политиката на Щатите. Не се планира никаква оставка на президента на САЩ.

Да продължим темата с Щатите. Във връзка с „шътдауна”, държавните служители от декември не получават заплата. Конгресът и Тръмп и досега не са постигнали компромис по стената на границата с Мексико. Как ще коментирате тази история?

Америка не може да произвежда американски долари. Впрочем, както и всяка държава. На банкнотите на САЩ пише „банкнота на Федералния резерв. Но организацията не е нито федерална, нито резервна. От 1913 г. тази организация създава долари. Но САЩ създават не пари, а дългове. Страната винаги живее назаем. Бюджетът на САЩ е дефицитен, ежегодният дефицит е равен на трилион долара. Щатите постоянно се обръщат към Федералния резерв за трилион долара и ги получават буквално от въздуха. След това раздават дългови разписки на тази сума. След това листчетата се пръскат по целия свят, попадат и в Русия. Най-много такива „облигации” има в Китай. Така той финансира държавния дълг на САЩ.

Съгласно американското законодателство, бюджетът трябва да бъде балансиран, затова и таванът на дълга трябва да се вдига ежегодно. Но при Тръмп държавата не взе назаем пари, затова то не може да направи това без изменяне на законите. В резултат на това започва процес, при който някои държавни програми престават да бъдат финансирани. Например, могат да орежат заплатите на сътрудниците на ФБР, на граничарите и на другите. Но Тръмп, въпреки всичко, си настоява на принципите. На него му е нужна стената с Мексико. И работата не е в това той да изпълни своите предизборни обещания.

Доналд Тръмп олицетворява новия етап в политиката на Запада. Той залага върху отказа от глобализацията, но при това се старае да запази водещата роля на САЩ в международните дела. С това са свързани както плановете му за изтегляне от Сирия, така и стената на границата с Мексико.

Освен това желанието за изолиране от външния свят се забелязва не само в САЩ. Например, голям проблем за Европа стана кризата с бежанците. Те получават огромни помощи, които за тях са мана небесна. Мигрантите не искат да работят, а и не им трябва, предвид огромните помощи. Те няма какво да правят, затова и бродят, насилват жени и предизвикват безредици.

В края на миналата година бе подписан договор, съгласно който миграцията е важна и нужна. Всеки човек без документи трябва да ги получи и да му се създадат условия за живот такива, като на гражданите. Това означава, че в близките години и десетилетия в Европа ще нахлуят десетки и стотици хиляди бежанци. Великобритания се отделя от Европа, за да не бъде замесена в тази каша.

Потокът бежанци ще залее Европа. Това ще бъде велико преселение на народите, същото като в античните времена. Всъщност ще има ново преразпределение на Европа с нови държави и общности. Тръмп по тази причина и строи защитата от Мексико.

Външният министър Лавров на срещата със своя колега Таро Коно заяви за началото на преговорите за сключване на мирния договор с Япония. Как и при какви условия може да се договорят за мира, след разразилите се наскоро дебати за Курилските острови?

Дебатите за Курилските острови ще започват всеки път, когато ние демонстрираме политическа слабост. Около Курилите изобщо не трябва да има въпроси. Руско-японската декларация от 1956 г. говори именно за това. На нас не ни е нужен на всяка цена договор.

Япония трябва безусловно да признае резултатите от Втората световна война. След това ние ще може да подпишем мирен договор. За Япония този договор е предлог да получи всичките Курилски острови, а не само два от тях.

И всеки път японците първо искат да получат островите, а след това да обсъдят мирния договор. Русия – напротив. И не знам защо Русия се държи в тази ситуация като жертва и трепери пред страна, която претендира за нейни територии.

Имаме всички основания да денонсираме частта от декларацията, в която Хрушчов вкарва фразата, че след мирния договор Шакотан и Хабомай ще се предадат на Япония. Но Япония сега нарушава точка 6, в която се казва, че Русия се отказва от всички претенции по адрес на Япония, а Япония от всички претенции по адрес на Русия, започвайки се от 9 август 1946 г.

Комикът и шоумен Владимир Зеленский, кандидатирал се за президента на Украйна, записа саркастично клипче за погребението на Петро Порошенко. Какво позволява на хумориста така смело да отписва действащия президент от сметките?

Владимир Зеленский е хуморист. Неговото участие в президентската кампания поставя Порошенко в сложно положение. Основната задача на политика е да изглежда сериозно. А, спорейки с комик, сам ставаш комик.

На първо място Зеленский не е кандидат-президент, а политическа технология. Зеленский трябва да отслаби Порошенко и да помогне на Тимошенко да попадне на балотаж с друг кандидат. А Порошенко иска на балотажа да се окаже удобен му кандидат, най-добре проруски. Но трябва да се забележи, че в тази президентска кампания няма нито проруски, дори не и проукраински кандидат. Всички те са проамерикански.

Превод: В.Сергеев

Източник/ци: http://pogled.info/svetoven/evropa/nikolai-starikov-skoro-shte-zapochne-novo-prerazpredelyane-na-evropa.100466

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!