Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Т. Буруджиева с тежки критики към БСП и Корнелия Нинова. Рейтингът на Нинова се е сринал със 17 процента


Източник: Кросс

/Поглед.инфо/ Интервю на Симо Русев с доцент Татяна Буруджиева

- Г-жо Буруджиева, има ли напрежение около реденето на евролистите в БСП, въпреки че от „Позитано“ 20 предлагат на обществото захаросани пленуми с решения за реализиране на „Визия за България“?

- Корнелия Нинова май са я оставили да си прави каквото си иска, защото идеята е, че като я оставят да прави каквото си иска, се олива по-бързо. И това е по-работещо, отколкото да се съпротивляват срещу нея.

- Това означава ли, че в редиците на партията, дори на национално ниво, има отчаяние и омерзение? Конфликтът между нея и Сергей Станишев на принципна основа ли е, или там противопоставянето е съвсем лично?

- Няма нищо принципно от нейна страна. Тя и една групичка около нея, още когато ги избираха в ръководството, мислеха как да унищожат Станишев. В това няма нищо принципно. Много лични неща са.

- Всички в БСП в момента се крият зад уставната процедура, че номинациите се правят от низовите организации, а санкцията и решенията за листата са на Националния съвет. Никой не смее обаче да каже дали последната дума няма да е на Нинова. Така ли стоят нещата?

- Процедурата действително е такава, но е публична тайна, че в крайна сметка лидерът е този, който има последната дума. Това, което се очаква, те няма по никакъв начин да го обявят, че вече е определила първите три места. Станишев още от декември е поставен в някакви скоби – когато Нинова не отиде на конгреса на ПЕС. Тепърва ще го гледаме този цирк. Имайте предвид обаче, че личният рейтинг на Нинова оттогава се е сринал със 17 процента. Това не се случва лесно, не е нормално в социологията. Самият факт, че това се случва на 20 декември, когато е направено изследването, е много показателнен. Анализът сочи, че Нинова се самоунищожава по-бързо, отколкото ако има битка срещу нея. По принцип БСП е такава партия, че всяка битка около лидера не е добра за водещите я. Разбира се, тук става дума за битка на ценности. Остава обаче впечатлението, че някой се бори за мястото на другия.

- Възможно ли е в крайна сметка да се окаже, че Сергей Станишев не само няма да е водач на евролистата, а дори ще е отпаднал от нея?

- Това е най-глупавото нещо, което могат да направят. Не за друго, а защото вътрешните проблеми между лидера и ръководството могат да се решат най-добре с поставянето начело на листата на Сергей Станишев. Той е добра кандидатура не само за БСП, но и за цяла България, защото няма по-подготвен и с такъв авторитет в Европа политик, водач на листа евентуално. От гледна точка личните интереси на г-жа Нинова, това би и свършило работа дори за вътрешнопартийното позициониране. Защото ако спечелят евро изборите, ще може да каже, че тя го е номинирала, че тя е изкарала тази кампания. Ако БСП не направи добър резултат, тя пак ще може да има железен аргумент, като хвърли вината върху лидера на ПЕС като водач на листата.

- Това значи ли алиби при всички случаи?

- Тази техника е от времето на римските походи – да печелиш при всички случаи, независимо дали си загубил, или спечелил. Тя работи ефективно, но аз дълбоко се съмнявам в този разум. Там нещата изглеждат много лични вече. Нямам представа точно защо и как. Когато превръщаш в политиката битката в лична, тя е обречена.

- Смущава ли ви, че същевременно Нинова се опитва да спечели авторитет, респект и влияние, като точно преди конгреса организира софри и нощувки за хранените си хора?

- Да ви кажа честно, в последните две години това се случва непрекъснато – в Националния съвет да се канят кметове, съветници, ръководители по места. И всъщност за какво – за да им се даде обяд, вечеря, да преспят. Това е отглеждане и отдундуркване, отхранване на политически персонал. То няма нищо общо със смисъла и характера на една социалистическа партия. Това е поредното доказателство, че БСП вече не е лява партия.

- Тръгва ли действително БСП на предсрочни избори, каквато заявка за пореден път направи Нинова от парламентарната трибуна, или всичко това е само камуфлаж и фалшива риторика?

- Проблемът на БСП по отношение на предсрочните избори не е в това, че Нинова непрекъснато обяснява, че се тръгва към тях. Проблемът е, че те не знаят кога и дали въобще обществото ще ги пожелае. Говорят за тези избори достатъчно предварително, за да може в момента, когато това се поиска от обществото, БСП да са първи на редичката. Това обаче не е сериозна битка. Важно е да знаеш кога точно да направиш едно действие в политиката. И мисля, че Ленин казва: „Днес е рано, утре е късно. Затова - тази нощ.“ Трябва да знаеш кога какво да кажеш и какво да направиш, за да се случат нещата. В БСП никога не успяват да са в точното време и на точното място.

- Ако си послужа с образа на един друг класик, бременна ли е нощта?

- Като във вица е – малко бременна. Хем е бременна, хем не е. Това само по себе си означава, че не съществува такова нещо. В действителността тази бременност я няма. Иска им се на хората нещата да са различни, да са променени, да се върви по по-добър за тях дневен ред, да се управлява по по-различен начин, но в същото време тези искания са насочени към сегашните управляващи. И няма желание за смяна на властта.   

Източник/ци: http://pogled.info/bulgarski/dots-t-burudzhieva-s-tezhki-kritiki-kam-bsp-i-korneliya-ninova.100403

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!